Сменят шефа на Университетската болница по онкология д-р Стефан Константинов. За временно изпълняващ длъжността директор на УСБАЛО до провеждането на конкурс е назначен проф. Панайот Куртев, съобщи здравното министерство.

Малко преди от МЗ да информират за смяната от болницата изпратиха съобщение за брифинг утре, на който ще бъде направен отчет за четирите години управление на д-р Стефан Константинов.

По постъпили сигнали в Министерството на здравеопазването е извършило проверка в болницата. Проверяващите са констатирали нарушения, неприлагане на системата за двоен подпис в 4 от общо 11 проверени договора.

Сред нарушенията са, че изпълнителният директор на лечебното заведение не е свикал общото събрание за избор на нов Научен съвет след изтичане на определения мандат. Установено е, че действия са предприети в края на месец януари т. г. - близо 10 години след избора на предходния състав на Съвета. В периода септември 2017 г. - декември 2021 г. не са провеждани конкурси за заемане на академична длъжност "асистент", "главен асистент" и "доцент".

От МЗ съобщават, че извършената през месец април т. г. проверка на ИАМН в лечебното заведение констатира несъответствие между Правилника на болницата и разрешението за осъществяване на лечебна дейност - в Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на УСБАЛО не са регламентирани структурата и дейността на Отделение по гръдна хирургия, Отделение по хирургия на гърда, Отделение по оперативна гинекология и Отделение по консервативна гинекология, което представлява нарушение.

И Сербезова праща проекта за Детската болница на прокуратурата

И Сербезова праща проекта за Детската болница на прокуратурата

Съществени пропуски в работа на дружеството са установени от Вътрешния одит на МЗ

Проверката установи, че в УСБАЛО е утвърден "Ценоразпис на медицинските услуги по желание на пациенти и допълнително поискани услуги, свързани с оказването на медицинска помощ, които се заплащат по цени, определени от УСБАЛО ЕАД, при спазване на изискванията на Наредбата". С определянето на различни цени за допълнително поисканата услуга "избор на лекар/екип от медицински специалисти" в зависимост от вида на клиничната пътека и сложността и/или продължителността на манипулацията, интервенцията/дейността, която ще бъде извършена на пациента, е извършено нарушение за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Съгласно Наредбата не е допустимо определянето на различни цени за избор на лекар/екип в зависимост от сложността и/или продължителността на съответната дейност.

За временно изпълняващ длъжността директор на лечебното заведение до провеждането на конкурс е назначен проф. Панайот Куртев.

Проф. Куртев е завършил Медицинската академия в София. Има придобити специалности по хирургия и онкология. Той е и магистър по здравен мениджмънт. От 2008 г. до 2014 г. е началник на Отделението по колопроктология към СБАЛО. В продължение на години е бил началник на хирургичната клиника на лечебното заведение. В периода 2010 г. - 2018 г. е изпълнявал длъжността зам.-директор по лечебната дейност на СБАЛО. Проф. Куртев има множество научни публикации.