Повече от 2 милиона 780 хиляди души умират ежегодно в резултат на трудови злополуки и професионални болести. Други 2 милиона и 400 хиляди си отиват от болести, свързани с трудовия живот.

380 хиляди души умират годишно на самото работно място.

Това съобщи вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов на конференция, посветена на отбелязването на 28 април - Международен възпоменателен ден на загиналите и пострадалите работници при трудови злополуки.

По думите ма вицепрезидента на Конфедерацията разходите за преодоляването на последствията на всичко това възлизат на 3.94% от Световния брутен вътрешен продукт всяка година. "Поради тази причина съм напълно съгласен с това, което каза Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, че най-важното нещо е профилактиката. Тя излиза най-евтино, но човешкият живот няма цена", каза още той.

Според проучването на КНСБ в Европейския съюз умират повече от 3 700 работници при трудови злополуки всяка година.

63 хиляди трудови злополуки у нас за 15 години

63 хиляди трудови злополуки у нас за 15 години

Загинали са повече от 2 000 души

В тази връзка Кокалов посочи, че според данни на НОИ у нас в периода 2000-2015 г., са регистрирани общо 63 626 трудови злополуки, а от тях са загинали 2 072 български работници.

През 2016 г. са регистрирани 2 848 смъртни случаи в резултат на трудовите злополуки, а през следходната 2017 година те достигат до 2 911 починали. Общият брой на починалите работници за 2017 г. в резултат на трудови злополуки показва, че има увеличение с 63 злополуки спрямо 2016 година.

През първото тримесечие на тази година се наблюдава намаление на броя на трудовите злополуки според доклада на КНСБ. Регистрирани са 688 случая, спрямо 810 за същия период на 2017 година.

Най-големият брой на трудови злополуки за миналата година са регистрирани в София, Пловдив, Варна, а с най-малък брой са регистрираните в Силистра, Кърджали и Видин.

Вицепрезидентът на КНСБ се закани, че занапред Конфедерацията ще работи много сериозно за разрешаването на този проблем. "Ние ще продължим да работим в развиването и консултирането на работници в безопасността на работното място", изтъкна той.