Преустановява се приемът на пациенти в столичната Пета МБАЛ заради потвърдени случаи на COVID-19 в лечебното заведение. Това става със заповед на Регионалната здравна инспекция.

В цялата база отново ще бъде извършена основна дезинфекция.

Поставени под карантина са Вътрешното отделение, Пулмологията, Спешният кабинет и Реанимацията. На практика по този начин болницата затваря.

Според заповедта на СРЗИ, медицинският персонал на клиники и отделения, които не са под карантина, се поставят под домашна карантина за следващите 14 дни. Те ще се върнат на работа след два отрицателни резултата от проведено изследване за наличие на COVID-19.

След два отрицателни резултата от изследване за коронавирус, медиците от карантинираните отделения също ще се поставят под домашна изолация за 14 дни.

Всички пациенти на болницата, които са настанени в отделения извън карантинираните четири, ще бъдат изписани след приключване на лечението им. Болните от отделения и клиники, които вече са под карантина, ще бъдат изписвани, след приключване на лечението и получаване на отрицателен резултат от изследване за коронавирус.

Отделението за диализа на пациенти с бъбречни заболявания продължава да функционира с наличния персонал, при стриктно спазване на изолационните и противоепидемични мерки.