Центърът за Спешна медицинска помощ получи дарение на специална линейка за недоносени бебета. Това се превърна в празник за спешните медици.

Шефът на спешната помощ Георги Гелев е изключително доволен. Хубав подарък, така доктор Георги Гелев гледа на новата линейка, тъй като до момента такава линейка не са притежавали. Гелев обеща да се си грижат за тази линейка.
"Дай Боже да се ползва по-малко", пожела си обаче доктор Гелев.

Заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков на свой ред изтъкна, че в неонатологията тази година се започва с нещо добро.

Успяхме да направим някои неща в спешна помощ, отчете той. Следващ кабинет трябвало да продължи проекта за Спешната помощ. Темпото, което е набрано, трябва да бъде продължено, изтъкна Шарков.

Десет транспорта на недоносени бебета са направени с линейки на Спешната помощ през миналата година. Между 10-11% е процентът на недоносени бебета у нас, според доктор Боряна Слънчева, национален консултант по неонатология.

Според доктор Слънчева нужен е специализиран транспорт за недоносени бебета. Така и родителите са по-спокойни, а и за бебето е по-добре. Повече такива линейки, според нея, ще намалят и процента на детската смъртност.

Според статистиката едно от всеки десет деца се ражда недоносено по цял свят и в България. Недоносените бебета са не просто по-крехки и мънички от децата, родени в термин, но са все още неподготвени за външния свят и имат нужда от специални медицински грижи и проследяване от широк спектър специалисти - невролог, кардиолог, ортопед, офталмолог, УНГ, пулмолог и други.

За осигуряване на оптимални здравни грижи и проследяване на недоносените бебета е необходима линейка, която да обслужва транспортните им потребности между здравните заведения и специализираните звена. Въпреки многобройните сигнали на родители и множеството благотворителни каузи с цел фондонабиране, такава линейка не беше достъпна до момента.

Линейката за недоносени бебета е дарение от AptaClub България.