От пациентски организации "Заедно с теб" обявиха, че не подкрепят предложения мораториум на финансирането на нови молекули за 2018 г.

Според тях това е "политическо безумие и е заплаха за живота на пациентите".

От "Заедно с теб" допълват, че като пациентски организации подкрепят прогенеричната политика, защото "иновативни лекарства може да има за нас, когато публичните средства се изразходват разумно и контролирано".

Изписването на излишни лекарства води до нови хоспитализации

Изписването на излишни лекарства води до нови хоспитализации

У нас никой не следи има ли ненужно предписани медикаменти

"За съжаление в България липсва политическо желание за разширяване на изразходването на генерични лекарства там, където е възможно и може да се осигури качествено лечение", изтъкват от организацията.

От "Заедно с теб" допълват, че "политици и управляващи се заиграват с нас, пациентите, както и с фарма бизнеса, противопоставяйки ни некоректно едни на други".

"Категорично считаме, че пациентите не трябва да бъдат лишавани от новите иновативни медикаменти, които са достъпни за гражданите на ЕС, но не и за българските", подчертават от пациентските организации.

НЗОК дава 38 млн. лв. за лекарства

НЗОК дава 38 млн. лв. за лекарства

Допълнителни пари за лечение

От "Заедно с теб" отбелязват, че е факт, че НЗОК е финансова институция, която разполага с фиксиран бюджет, но е "недопустимо пациенти с тежки заболявания, в това число: остра левкемия, рак на белия дроб, повторно възникнал рак на гърдата, ревматоиден артрит и др., да стават жертва на невъзможността на институциите да контролират разходите на публични средства".

"За съжаление никой от институциите не се заема с контрола, а се избира последствията да ги носи най-уязвимата група в здравеопазването - пациентите", завършва позицията на пациентски организации "Заедно с теб".