Областна дирекция по безопасност на храните в София е спряла от разпространение над 37 тона храни. Възбраната е станала в хода на две съвместни проверки с Национална агенция за приходите и Агенция "Митници".

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че на ГКПП "Русе" са били задържани над 20 тона свинско месо.

Над 20 тона нелегално свинско спряха на ГКПП-Русе

Над 20 тона нелегално свинско спряха на ГКПП-Русе

Представили фалшиво пълномощно на мястото за разтоварване

При съвместните действия на ОДБХ - София, НАП и ГДБОП беше спряна от разпространение пратка от над 20 тона замразен свински джолан. Възбраната е осъществена заради констатирано несъответствие между придружаващите документи и етикетите на продукта. Цялото количество месо е възбранено до установяване на произхода му.

От софийската дирекция по безопасност на храните са спрели от разпространение и други 16 тона хранителни продукти.

В хода на съвместна проверка на ОДБХ - София, НАП и Агенция "Митници" е установено съхранение и производство на храни в обект, който не е бил нерегистриран според действащото законодателство.

В обекта са открити и възбранени над 16 тона храни от неживотински произход - семена от соя, кълнове, спагети, сушени гъби и други. Намерени са и 109 килограма рибни консерви.

Част от продуктите са били без придружаващи документи, удостоверяващи произхода и безопасността им.

Дейностите по производство и съхранение в обекта са спрени. Цялото налично количество е възбранено.

Установено е и че помещенията, в които са съхранявани и обработвани храните са били в лошо хигиенно състояние и не отговаряли на изискванията.

Със заповед обектът е спрян от експлоатацията. Спрямо нарушителя е съставен акт за установяване на административно нарушение. Наложената имуществена санкция може да бъде в размер от 5 до 10 хил. лева.