В България има фармацевтична мафия и за нейното съществуване са налице всички признаци, заяви бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов в студиото на Би Ти Ви.

Той посочи, че България, която е най-бедната страна в ЕС има най-високи разходи на лекарства на глава от населението в блока, а за последните няколко години при инфлация от около 37%, онколекарствата са поскъпнали с 800%.

Той също така обърна внимание, че имено повишението на цените на лекарствата в най-голяма степен влияе на общото повишение на здравните разходи у нас.

Д-р Константинов заяви, че има различни незаконни практики във фармацевтичния сектор, включително препродажба на скъпи онколекарства, които са били открити в други страни, а по документи са били приложени на пациенти у нас. Според него съществува и практиката да се изписват лекарства на хора, които не се нуждаят от тях и после те да се препродават.

Бившият здравен министър отбеляза, че вече втора година, поради наработеща система, не се провеждат единни електронни търгове и болниците сами, кога с търг, кога без търг, закупуват лекарства. Според него това е ярко доказателство, че "фарма-мафията" е инфилтрирала държавните структури, щом може да повлияе на толкова високо ниво, че тази система да не работи.

Той обвини и бившия здравен министър Асена Сербезова, че го отстранила от ръководството на националната онкологична болница, след като той е успял да стабилизира финансовото състояние на болницата и прекрати много порочни практики на закупуване на лекарства в нея.

Лекари и фармацевти в спор да се допуска ли генерична смяна на лекарства в аптеките

Лекари и фармацевти в спор да се допуска ли генерична смяна на лекарства в аптеките

И при какви условия се прави тя в Европа