Столичната регионална здравна инспекция наруши закона, като отмени карантината в събота на премиера Бойко Борисов, който е бил контактен на заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, независимо че първите проби на премиера са били отрицателни. Това заяви пред БНР председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Той бе категоричен, че Столичната РЗИ няма право да определя срока на карантината, тъй като той бил определен от заповедта на здравния министър - 10 дни.

По негови думи са били поставени под риск хората, които са били контактни на премиера.

Д-р Кацаров подчерта, че няма документ за декарантиниране на лица като лекари и медици на първа линия и хора с обществена дейност, според който срокът на карантината може да се съкрати при два отрицателни PCR теста.

Борисов е с коронавирус
Обновена

Борисов е с коронавирус

Той разкри, че е с общо неразположение, но по преценка на лекарите остава на домашно лечение

Срокът от 10 дни е защото в тях може да си отрицателен, но вирусът може тепърва да се развие и ти в тези 10 дни си потенциално опасен за останалите, обясни той допълни, че инкубационният период е между 7 и 10 дни и именно това е смисълът на карантината.

Според него трябва не да се затварят нощните заведения, а да се създадат възможности да се защитят възрастните хора, хората в домовете да не се заразяват. Той изрази притеснение, че нямаме план за действие срещу вируса, а "тичаме срещу вятъра".

По думи на д-р Кацаров трябва да се направи преглед на ангажираността на медицинския персонал у нас.

Той посочи, че у нас има 30 000 лекари и още толкова сестри, но едва 5% от тях са ангажирани с лечението и диагностиката на коронавируса. Според него сегашното разпределение на тежестта в битката с COVID-19 е неравномерно и повече хора могат да бъдат ангажирани.

Отмениха карантината на Борисов

Отмениха карантината на Борисов

След отрицателни резултати на ПСР тестове в два последователни дни

Д-р Казаров заяви и че капацитетът на болниците да разкрият легла за болни с коронавирус е много по-голям и припомни, че в първата заподед на здравния министър е трябвало да се разкрият 8 000 легла - 4 пъти повече , отколкото са настанените в момента. Капацитетът на здравната ни система е от 50 000 легла - тоест резерви има, но трябва да има добра организация как да се използват, подчерта той.

Д-р Кацаров посочи, че със заповед на здравния министър е определен критерий за прием в болница - всички хора над 65 години и тези с тежки симптоми, независимо от възрастта, подлежат на хоспитализация. Сега обаче се оказало, че леглата не достигат. По тази причина той недоумява как всички болници ще лекуват пациенти с коронавирус.

По негови думи през изминалите 6 месеца заплатите на медицинския персонал са намалени, защото лечебните заведения получават 85% приходи за дейността си от бюджета си по НЗОК.

Д-р Кацаров обясни, че заради спирането на плановия прием допълнителните средства към базовите възнаграждения са намалели. По негови думи 90% от дейността на лекарите и сестрите са свързани именно с планови дейности.

Карантина за Борисов и всички, возили се в джипа му в неделя

Карантина за Борисов и всички, возили се в джипа му в неделя

След положителния тест на зам.-министър Николай Нанков