От 2008 година, всяка година на 28 юли, се отбелязва Световният ден за борба с хепатита, съобщава Национална пациентска организация.

Посланието на инициативата през 2021 г. е "Хепатитът не може да чака".

Според Световната здравна организация (СЗО), на всеки 30 секунди в света от заболяване, свързано с вирусния хепатит, умира 1 човек. По тази причина СЗО отправя призиви за активни действия, насочени към постигане на устойчиви резултати в борбата с вирусните хепатити, дори в условията на пандемията от новия коронавирус.

Преди 6 години СЗО прие стратегия за елиминиране на хепатита до 2030 г., като акцент в нея са ранната диагностика и лечението на заболяването. Въпреки това, според официалните доклади и данни, нивата на диагностициране на вирусните хепатити са ниски във всички региони по света. Като основно предизвикателство за много страни от световната организация посочват липсата на финансиране за тестване и лечение на вирусния хепатит, но се изтъкват и успехите в разработването на национални стратегии за борба с вирусните хепатити.

Един от успехите на България в тази област е приемането на Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити, според която се предвижда до 2025 година да се намали заболеваемостта от вирусни хепатити с близо 50 на сто, а смъртността от тази болест да намалее с 30%.

Защо е важно изследването за хепатит В и С?

  • При ранно откриване, хепатит С е напълно лечим, а хепатит В се поддържа чрез терапия;
  • Хепатит В и С обикновено протичат без симптоми;
  • Ако сте над 45 години - една от големите рискови групи - потенциални носители на вируса на хепатит C са хората, които преди 1992 г. са претърпели кръвопреливане или медицинска манипулация. Тогава кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за хепатит C и по този начин голяма част от хората са се инфектирали без да знаят.

Безплатно тестване за хепатит С ще има в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" от 2 до 31 август. Кръвното изследване ще става в централната лаборатория на болницата в работни дни между 8:00 и 14:00 часа. Не е необходимо предварително записване. Няма значение дали изследваният е приемал вода или храна. Пациентите, чийто проби се окажат положителни, ще бъдат консултирани безплатно от гастроентеролог и насочени за по-нататъшно лечение в Клиниката по гастроентерология, където се намира най-големият център за лечение на вирусни хепатити в България.

Снимка 540846

Източник: УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

199 000 са засегнатите от хепатит В в България, а 87 000 са с хепатит С.

Поради липсата на симптоматика и на профилактика над 90 % от болните от хепатит С не знаят, че са заразени и съответно не се лекуват, а продължават да разпространяват вируса. В България хепатит С се диагностицира два пъти по-рядко от средното за Европа.

Хепатит В В 30,2% от случаите се предава по хетеросексуален път, следван от инфектиране при медицинско обслужване, в 16,6% от случаите става въпрос за мъже, които правят секс с мъже, а в 10,9% при употреба на наркотици. За разлика от другите видове хепатит, при хепатит В има ефективна ваксина, която се прилага масово на всички лица, родени след 1992 година.

Хепатит С Хепатит C е възпаление на черния дроб, което се причинява от вируса на хепатит C и се предава основно по кръвен път. В редки случаи (около 3-6%) вирусът се предава от майка на дете, както и по сексуален път при мъже, които правят секс с мъже.

Хепатит С е седмата по масовост причина за смъртност в света и първата за развитие на рак на черния дроб. Инфекцията може да протече безсимптомно в продължение на 30 години. Когато се появят първите симптоми, пациентите вече са развили тежки усложнения, най-честото от които е чернодробната цироза. При 74% от тях болестта засяга не само черния дроб, но и метаболитната, сърдечно-съдовата, неврологичната и дерматологична, бъбречна и др. системи.

Общи данни за хепатит С в България

  • Честотата на инфекцията е 1.1%, което означава около 87 000 души;
  • Поради липсата на симптоматика и на профилактика над 90 % от болните от хепатит С не знаят, че са заразени и съответно не се лекуват, а продължават да разпространяват вируса;
  • Повече от 50% от пациентите се диагностицират на среден до тежък етап на развитие на болестта заради липса на диагностика;
  • Смъртността, свързана с хепатит С, е 05 случая на 100 000 жители;
  • Въпреки че съвременната безинтерферонова терапия, която осигурява успеваемост в 99,4 % от случаите, се покрива изцяло от НЗОК, средногодишно от хепатит С се лекуват едва около 1200 души. През изминалата година, в резултат от пандемията от коронавирус, тази цифра се срина до 700.
  • Причината е, че тестването за болестта досега не беше включено в годишните профилактични прегледи и изследвания, които се поемат от НЗОК. В Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити (2021-2025) предстои това да бъде поправено.
  • Единствената възможност за ранен скрининг е ако пациент сам вземе решение да се изследва в лаборатория (срещу 15-20 лв.), което се случва много рядко.