Стабилно е състоянието на жената, която се лекува от свински грип в болницата в Смолян, съобщава bTV.

Припомняме, в същото лечебно заведение почина 51-годишен мъж, който е заболял от грипния щам H1N1 в края на 2019 г.

Починалият пациент е постъпил в болницата на 1 януари. Бил е лекуван в отделение, а седмица по-късно е бил приведен в интензивния сектор.

По време на лечението е била установена устойчивост на симптомите към обичайното лечение, поради което са били взети проби за изследване.

Болен от свински грип почина в Смолян

Болен от свински грип почина в Смолян

Настъпили са усложнения...

След извършен скенер на белия дроб пациентът е бил приет в ОАИЛ с остра дихателна недостатъчност.

Пациентът е бил интубиран, бил е на дихателен съпорт, проведено е комбинирано антибактериално, антивирусно лечение, но за съжаление в четвъртък рано сутринта е починал, обясни зам.-директор на смолянската болница д-р Емилия Апостолова.

Личните лекари отчитат, че потокът на болните се увеличава. През неотложния кабинет вчера са преминали 40 души.

Медиците съветват да не се прибягва до самолечение. Те посочват, че при вирусните инфекции в началото не се прилагат антибиотици, тъй като те не действат. Лечението е с противовирусни и симптоматични лекарства и затова е по-добре да бъде назначено от лекар.

Специалистите подчертават, че е много важно да се спазват основните санитарни правила, за да не се допуска разпространение на грипа.

Заболеваемостта в Смолянско е под емидемиологичните стойности и затова свижданията не са ограничени. Като предпазна мярка в болницата се препоръчва работа с предпазни средства.

Близо 6000 случая на остри заразни заболявания за седмица у нас

Близо 6000 случая на остри заразни заболявания за седмица у нас

Заболеваемостта се повишава рязко