Фамилната хиперхолестеролемия (ФХ) е наследствено заболяване, за което специалистите твърдят, че все още е недостатъчно диагностицирано. То се характеризира със завишени стойности на лошия холестерол (LDL-холестерол) в кръвта, което е основен фактор за настъпване на сърдечно-съдов инцидент като инфаркт и инсулт.

Заболяването се унаследява в от 25% до 50% от случаите, а хората, страдащи от ФХ, имат високи нива на LDL още от раждането си. Често при тези пациенти има опасност от преждевременно развитие на сърдечно-съдови заболявания и коронарна болест на сърцето, която може да доведе до сърдечен удар.

Засегнати от ФХ в България са близо 14 000 души, а в световен мащаб са около 35 милиона души. Медицинските специалисти са категорични, че недиагностицираните пациенти живеят в постоянен риск от преждевременни сърдечно-съдови заболявания и инциденти. Сърдечният удар в този случай може да бъде дори фатален. В същото време заболяването може да бъде контролирана успешно с медикаменти, наречени статини в комбинация с биотехнологични лекарствени продукти. Гените не могат да бъдат променени, но пациeнтите, страдащи от ФХ, биха могли да контролират заболяването и да избегнат рисковете.

Приемът на подходяща терапия понижава високите нива на холестерол в кръвта. Освен това е необходима и промяна в хранителния и двигателния режим, а също и спиране на тютюнопушенето. Здравословният хранителен режим би могъл да понижи нивата на холестерола с 5 до 10%. Физическата активност намалява заболяванията на сърцето и кръвообръщението. Специалистите препоръчват поне 150 минути умерено интензивни упражнения седмично.

За повишаване на информираността по отношение на ФХ у нас стартира кампания под надслов "Какъв е твоят фамилен отпечатък?". Тя се провежда от биотехнологичната компания Амджен България в партньорство с Дружество на кардиолозите в България, Федерация Български пациентски форум (ФБПФ) и сдружение "Кардиология и фамилна хиперхолестеролемия България".

Целта на кампанията е да покаже признаците на ФХ, рисковете от появата на сърдечно-съдови инциденти, необходимостта от ранна диагностика, лечение и контрол над болестта.

Кампанията дава възможност на всеки да определи своя риск от заболяването с кратък тест във Facebook страницата на "Какъв е твоят фамилен отпечатък?". За по-малко от минута отговорите на ключови въпроси дават представа за фамилната анамнеза и шанса пациентът да е носител на заболяването.

Кампанията „Какъв е твоят фамилен отпечатък?“ бе подкрепена от актьора Христо Шопов и сина му Наум Шопов, както и от актрисата Катерина Евро и сина й Александър Кадиев.

Източник: news.bg

Кампанията „Какъв е твоят фамилен отпечатък?“ бе подкрепена от актьора Христо Шопов и сина му Наум Шопов, както и от актрисата Катерина Евро и сина й Александър Кадиев.