Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), Комисията за защита на потребителя (КЗП) и полицията проверяват как се спазват изискванията на Закона за храните и наредбата за качество безопасност и качество на храните в детските столове. Проверката е разпоредена от Върховната административна прокуратура /ВАП/.

Проверено е качеството и съхранението на храните, както и спазването на изискванията на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия и Закона за здравето по отношение на предлагане на забранени продукти и изделия на непълнолетни.

На територията на цялата страна са проверени общо 1 838 обекти от 01 ноември 2017 г. до 01 декември 2017 г.,. Сред тях са бюфети, столове, кухни-майки, кухненски блокове, автомати за храни и напитки на територията на учебни заведения, както и търговски обекти, разположени в непосредствена близост до детски заведения и училища.

Издадени са и 3 заповеди за спиране експлоатацията на обекти, предлагащи негодни храни и напитки, опасни за здравето на човека.

Съставени са 176 акта и 288 констативни протокола. Дадени са 84 броя предписания за отстраняване на нередности и са санкционирани 14 фирми. За установените нередности са издадени 142 предписания с определени срокове за отстраняването им, както и предписания за спиране реализацията на 44,2 кг храни от неживотински произход и 19 л безалкохолни напитки. При проверката е забранена продажбата на 109 л прясно мляко и 11,5 кг храни от животински произход.

Най-честите нарушения на Закона за храните и Наредба №9 от 16 септември 2011 г. са за търговия на храни в обект без регистрация, предлагане на имитиращи продукти, които не отговарят на изискванията за безопасност на храните.

Сред нарушенията са и несъответствие на сграден фонд и оборудване с хигиенните изисквания. Проверяващите са се натъкнали и на предлагане на продукти с изтекъл срок на годност, както и на неизпълнени указания от предишни проверки за спазване на асортимент на храни.

Открито е палмово масло, заместител на какаовото масло, стабилизатори, изкуствени оцветители и ароматизатори, кофеин - суровини, които не отговарят на изискванията за безопасност и качество на храните в детските заведения и училища. Използван е и имитиращ продукт вместо българско краве бяло саламурено сирене;

В някои от обектите не са спазени температурните режими за съхранение на храните, другаде са предлагани храни без маркировка.

Хигиената в голяма част от обектите не съответства на чл.2 от Наредба №1/2016г. за хигиена на храните, се казва в отчета на проверката.

При проверката по Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия и Закона за здравето най-честите несъответствия са - предлагане на цигари и тютюневи изделия , включително наргилета, на ученици, без да се провери дали имат 18-годишна възраст.

В заведения, където е забранено пушенето, се е допускало нарушение на заповедта в късните часове. Цените на тютюневите изделия не са били обявени по подходящ начин.

Най-много нарушения има в София и областта, където са били и най всеобхватни извършваните проверки от контролните органи. За тези нарушения са съставени 78 актове при проверката на 479 обекта. Варна е на следващо място с 245 проверени обекта и 63 акта. След това е Пловдив - 163 проверени обекта и общо 27 акта. На следващо място е Шумен със 115 проверени обекта и 24 акта и предписания за констатирани нарушения.

При проверката не са били установени случаи на предлагане на храни, съдържащи опасни за здравето съставки, психотропни вещества или химически замърсители от околната среда, допълват от ВАП.