Медици излязоха на протест в защита на ръководството и директора на Университетската болница в Русе, предава кореспондентът на БГНЕС в региона.

Близо 100 лекари и медицински сестри застанаха зад шефа си д-р Иван Стоянов.

Притесненията им са заради обявеното за утре извънредно общо събрание на болницата. То е свикано по искане на здравното министерство. Предвидено е на него да бъде сменен бордът на директорите и да бъде назначен нов.

Протестиращите не знаят кое налага промяната, нито защо бордът ще бъде увеличен от трима на петима души.

Първоначално било обявено, че на събранието ще се прави анализ на финансово-икономическите показатели на УМБАЛ-Русе. Впоследствие обаче дневният ред изненадващо бил променен със смяна на борда и освобождаване на цялото ръководство.

Юрист и икономист от София и собственикът на частна лаборатория в Русе д-р Георги Тодоров, както и д-р Бисер Начев от Онкодиспансера са новите предложения за борда.

Административният директор Момчил Кастерлив намира за интересен факта, че д-р Иван Стоянов остава в борда, но се слагат още четири изцяло външни лица. Според него това много наподобява на варианта на "Пирогов". Кастерлиев припомни, че там проф. Миланов също е бил оставен в борда, но след като видял новоназначените, сам си подал оставката от борда и от републикански консултант по спешна помощ.

Протестиращите са категорични, че болницата работи много добре и се реализират редица проекти. Има също и финансова стабилност. Осигурен е модерен ангиограф, изгражда се спешно отделение по европейски стандарти. Детското отделение е ремонтирано и ще бъде преместено в нова страда. Медиците са категорични, че това се дължи на съвместните усилия на цялото ръководство. С протеста си те настояват целият екип да се запази. Съгласни са да се разшири, но не и да се сменят хора.

Над 1000 души - лекари и пациенти, са се подписали в подписката в подкрепа на директора д-р Иван Стоянов.

Медиците се заричат да продължат с протестите си, ако промените станат факт.