Установиха повишена радиоактивност на минералната вода в кюстендилското село Невестино. От днес на чешмите се слагат предупредителни табели, че водата не се препоръчва за консумация, съобщи БНР, позовавайки се на регионалната инспекция по здравеопазване в Кюстендил и от общината в Невестино.

При изследвания за балнеологичната оценка на минералния извор, който е на 472 м дълбочина, е установена повишена радиоактивност. Според Георги Стоянов, началник на отдел в Инспекцията по здравеопазване в Кюстендил, проверка е установила, че един от показателите е завишен.

"В момента не е удачно тази вода да се използва за пиене от населението. Мярката е временна и е до излизане на окончателните резултати. В случай, че нещата се променят в показателите на водата, това ще бъде променено и съответно табелата ще се махне, но докато трае проучването, сме длъжни да информираме хората, така че да е ясно, че не е подходяща за пиене", каза Стоянов.

От десетилетия десетки от местните хора и преминаващи по пътя от Кюстендил за Дупница и Благоевград наливат в туби и в бутилки от минералната вода в центъра на Невестино.

Спряха водата в село Долно Уйно - имало само един жител

Спряха водата в село Долно Уйно - имало само един жител

Водната помпа била толкова стара, че нямала еквивалент