Алармират, че болен от пневмония възрастен мъж е престоял часове в общо помещение със заразени пациенти с коронавирус в Айтос, съобщи bTV.

В същото време от болницата признават, че нямат достатъчно персонал, нямат и условия да отделят болните с коронавириус от тези без.

Инфекциозното отделение в Айтос е единственото в областта, освен това в Бургас. Там лежат трима пациенти с коронавирус и се очакват да излязат още две проби на тестове от този петък.

На този фон от лечебното заведение са напуснали две сестри от лабораторията и една от инфекциозното отделение, защото били на възраст и се страхували.

От болницата пък сигнализират за друг проблем - личните лекари отказвали да преглеждат пациенти и те пристигали в лечебното заведение в тежко състояние.

Миналата сряда 59-годишен мъж вдигнал близо 40 градуса температура. Без преглед, личният му лекар му предписал антибиотик. 3 дни по-късно го посетил екип на Спешна помощ.

След една отрицателна проба за коронавирус възрастният пациент е преместен във вътрешно отделение. Според сина на възрастния мъж баща му е престоял на един етаж с две жени, които са били с доказан коронавирус.

Поискали са втора проба, но РЗИ са отказали с мотива, че първата проба била отрицателна.

Директорът на болницата д-р Паруш Парушев признава, че е възможно да е допуснат пропуск, заради липса на условия и персонал. "Ние се учим в движение. Ако държавата има някакъв план, ще се справим. Ако няма, не можем да се справим!", заявява Парушев.

От общината в Айтос са признали, че инфекциозното отделение е в изключително лошо състояние.