За поредна година парламентът стана домакин на кампанията срещу рака на маточната шийка. Това е едно изключително важно послание, обърна се към присъстващите председателят на здравната комисия Даниела Дариткова.

Като част от акцията в сградата на народното събрание се раздадоха перлите на мъдростта. Дариткова изтъкна колко е важна мъдростта и приемствеността в здравната политика. Над 90% може да спадне заболеваемостта и смъртността, каза тя. За това обаче е изключително важна профилактиката. Отново сме на челни позиции в ЕС по заболеваемост и смъртност на жени от това коварно заболяване, стана ясно от предоставените статистики.

По повод Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка в Народното събрание бе открит информационен щанд. На него бяха предоставени информационни материали за превенцията, първичната и вторичната профилактика на единственото предотвратимо онкологично заболяване.

За десети пореден път в България се отбелязва Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка. С Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, България се нарежда сред близо 90-те държави в света, които имат национални програми за имунизация, финансирани с публични средства. Програмата за профилактика на рака на маточната шийка продължава и през тази година.

14-годишно момиче издъхна две години след ваксина срещу рак на матката

14-годишно момиче издъхна две години след ваксина срещу рак на матката

Било ваксинирано заради наследствена обремененост

Доктор Ангел Кунчев на свой ред изтъкна консенсуса по тази тема. Успяхме да отстоим тази истина, изтъкна той и се оплака, че е имало сериозна антиваксинална кампания. Майките се плашели за вреди от ваксината, но страховете им са преодолени. Кунчев очаква още по-добри резултати от кампанията.

Ракът на маточната шийка е болестно състояние, което засяга шийката на матката. В повечето случаи този рак се причинява от вирус, наречен човешки папилома вирус (human papillomavirus, HPV). Този вид рак може да бъде предотвратен чрез профилактика и лекуван в ранните стадии.