14-годишната Лили Христова от великотърновското село Самоводене е починала във Ватикана. Състоянието на момичето се влошило рязко, след като преди две години й била поставена ваксина срещу рак на матката, съобщава velikotarnovo.utre.bg, позовавайки се на информация от TV7. На 27 юли момичето е трябвало да навърши 15 години.

Девойката е починала в жестоки мъки. Властите във Ватикана искат 2000 евро, за да транспортират тялото на Лили. Кметът на Велико Търново е поел ангажимент да осигури сумата, за да може момичето да бъде погребано в България.

Заради наследствена обремененост семейството на момичето се съгласило да й бъде поставена безплатна ваксина за предпазване от човешкия папилома вирус като превантивна мярка срещу рак на шийката на матката. Бабата на Лили била с рак на гърдата, а майка й с проблеми с яйчниците.

Седмица, след като ваксината била поставена, по главата на момичето се появили множество рани, а животът й се преобърнал за миг. Ваксината била отключила мощно автоимунно заболяване - Гpaнyлoмaтoзa нa Вeгeнep.

В началото лекарите не могли да разберат добре какво се случва. Заболяването е слабо познато и прилича на СПИН, но не е СПИН. Лили била лекувана с кортикостероиди, които усложнили състоянието й. Били поразени белите дробове. Момичето развило артрит, костите й започнали да се чупят, отключили се диабет, глаукома, хипертония, проблеми с жлъчката. Лили развила синдром на Къшинг. Холестеролът й се повишил. Настъпила и рязка промяна в теглото.