По традиция, всяка година през последната седмица на април, Световната здравна организация, здравните власти и медицинското съсловие организират различни мероприятия за популяризиране на ползите от ваксините.

Основната цел на инициативата е повишаването на имунизационния обхват в страните чрез разширяване на информираността сред родители, здравни работници и медии за значимостта на имунизациите.

Тази година във фокуса на Европейска имунизационна седмица, 23-29 април, е имунизацията като лично право и споделена отговорност за намаляване на неимунизираните лица и премахването на имунизационните "джобове".

С поредица от материали за седмицата на ваксинопрофилактиката Министерството на здравеопазването припомня, че ваксините осигуряват лична защита срещу опасни болести. Когато ние и хората от нашата общност сме с изграден имунитет към дадено заболяване, то не може да се разпространява лесно. Заедно, ние предпазваме тези, които не могат да бъдат имунизирани (бебета, възрастни хора със здравословни проблеми и отслабена имунна система) от вирусите или бактериите, причиняващи ваксинопредотвратимо заболяване.

Ваксините действат да предпазят Вас и тези около Вас от сериозни болести.

Как действат ваксините?

  • Ваксините съдържат изменени форми на вируси или бактерии, които не причиняват заболяване, но "учат" имунната система какво да прави, ако някога се срещне с опасен вирус или бактерия.
  • Когато се ваксинираме, нашата именна система реагира както към всяко друго "дразнене" чрез създаването на антитела за борба с конкретния причинител.
  • След имунизация тялото запомня конкретните "дразнители" и при евентуална среща с реалните причинители точните антитела бързо ги разрушават, преди да могат да ни разболеят.
  • При някои заболявания е необходимо прилагането на повече от една доза ваксина през живота, за да се осигури пълна и продължителна защита.

Колективният имунитет

Когато ние и хората от нашата общност сме с изграден имунитет към дадено заболяване, то не може да се разпространява лесно

Заедно, ние предпазваме тези, които не могат да бъдат имунизирани - бебета, възрастни със здравословни проблеми и отслабена имунна система - от вирусите или бактериите, причиняващи ваксинопредотвратимо заболяване.

Защо се имунизираме?

Морбили е една от най-заразните болести при хората. Преди откриването на ваксините не е имало възможност да се преустанови разпространението на заболяването: почти всеки е заболявал, като 1 на всеки 5 е страдал от сериозни усложнения като пневмония, глухота, енцефалит. Нерядко се е достигало и до смъртни случаи.

Снимка 352123

Източник: МЗ

Ваксините срещу морбили са безопасни и ефикасни.

Ваксините спасяват живота и намаляват многократно тежестта на заболяването.

Морбили не е безобидно заболяване. По време на епидемията в България през 2009 - 2020 година над 24 000 души, предимно деца, заболяват от морбили. 24 от тях умират.

Необходимо е поне 95% имунизационно покритие с две дози морбилна ваксина, за да се спре разпространението на болестта и да се постигне защита за всички.

Снимка 352124

Източник: МЗ

След въвеждането на масовата имунизация срещу рубеола през 1988 г. заболяемостта рязко спада. Имунизацията срещу рубеола осигурява почти 100% защита и води до значителен спад в броя на заболелите. Епидемиите са със значително по-ниска амплитуда и са резултат от натрупано наимунно население.

При заболяемостта от дифтерия след въвеждането на масова имунизация през 1951 година се наблюдава не само рядък спад, но и последните регистрирани случаи в България са през 1994 г.

Коклюшът е инфекция, която засяга основно кърмачета и малки деца и при тях заболяването протича особено тежко. За тях източник са лица с асимптоматична инфекция. Началото на масовата имунизация за коклюш започва през 1957 г. в България като след 1959 г се отчита снижаване на заболяемостта със 115 пъти.

Снимка 352127

Източник: МЗ

Последните случаи на полиомиелит в България са регистрирани през 2001 г. Докато обаче има дори и едно заразено дете в света, децата от всички държави са застрашени от заразяване с полиовирус. Началото на масовата имунизация в България започва през 1958 г.

Снимка 352128

Източник: МЗ

Ваксините предпазват хората от всички възрасти от опасни болести

  • Всеки човек заслужава да бъде предпазен от ваксинопредотвратимо заболяване и играе съществена роля в предпазването на другите, избирайки да се ваксинира.
  • Проверете имунизационните паспорти на Вас и членовете на Вашето семейство и си консултирате с личния си лекар, за да се уверите, че сте напълно ваксиниран.
  • Здравните работници са най-достоверният източник на информация относно ваксините.
  • Повишаването на информираността ни за ваксините може да спаси живот!

Нека заедно спрем болестите!