Тестирането на вирусни инфекции се свежда до 3 принципа - да се търси вирусна частица (антигенни тестове); да се търсят антитела срещу вирусния патоген (може да означава текуща или прекарана инфекция); молекулярно-биологично диагностика, почиваща на PCR метода. Това обясни пред Bulgaria ON AIR гл. ас. д-р Лора Симеонова от Института по микробиология на БАН.

Тя допълни и че има антигенни тестове, които работят с проба от гръден секрет, като резултатът излиза по-бързо и е надежден.

По нейни думи за всеки от тестовете има определен момент, в който те могат да дадат верен резултат.

Д-р Симеонова бе категорична, че трябва да се направи тест при проява на симптоми. Тя обаче не препоръчва самотестирането.

Експертът посочи, че единственият смисъл от теста за антитела е човек да провери дали има IgE антитела. Бързите тестове показвали, че има някакво количество, но не точно колко са.

Според д-р Симеонова в задължителната извадка при тестирането трябва да влязат симптоматичните лица, хората, които са били в контакт с вирусоносител, и пътувалите или тези, които трябва да излязат от карантина. Тя уточни още, че трябва да отминат поне 5-6 дни от контакта със заразен, за да бъде верен тестът.

Д-р Сименова очаква епидемиологичната обстановка да се усложнява и най-сложно да стане, когато започне циркулацията на сезонния грип. Според нея тестовете трябва да се правят в лаборатории, защото в противен случай личните лекари ще се натоварят много.

Тя прогнозира, че вирусът ще мине през голяма част от населението и не се знае колко време ще циркулира.