Допълнителни 12 млн. лева ще бъдат осигурени за високотехнологичното лечение на пациентите с онкологични заболявания. Те ще бъдат над заложените в бюджета на НЗОК за тази година.

Механизмът за осигуряването на допълнителния ресурс е обсъден на среща между премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и здравния министър Петър Москов.

От Министерски съвет информират, че допълнителните средства ще бъдат осигурени, за да се гарантира 100 % покритие на лечението от НЗОК в рамките на настоящата година. Пълноценно щяла да се използва закупената през миналата и в началото на тази година нова апаратура.

От „Дондуков 1” поясняват още, че ще подпомогне лечението на онкоболните в България, като се има предвид, че всяка година се откриват около 35 000 нови случая. Припомня се също, че досега пациентите са плащали процедурите от джоба си и в много от случаите пътували за лечение в чужбина.

По-късно здравният министър Петър Москов се похвали на съвместна пресконференция с колегата си Владислав Горанов, че увеличението е заради добрите приходи. Не се била наложила актуализация на бюджета за НЗОК, за да се дадат тези 12 млн. лева за лъчелечение и радиохирургия. Москов призна, че с Горанов са имали съмнение, че ще се наложи „ремонт” на бюджета на Касата.

Увеличаваме разходите за неонатология с 3 млн. лева, похвали се здравният министър. 4.3 млн. лева се дават за хипертониците. За две години и половина с 13 % се е увеличило финансирането на доболничната помощ.