От април ще влизаме в болница и аптека с пръстов отпечатък, предаде "Нова". До началото намесеца всяка болница и аптека трябва да си купи апарат за пръстова идентификация, след което устройството да се свърже със софтуера на Здравната каса. То няма да важи за пациентите със спешни случаи.

„Тече самата процедура по обществена поръчка за избор на изпълнител в Касата на това нещо”, заяви здравният министър Петър Москов.  

Пръстовият идентификатор ще преобразува в код от числа, под който всеки ще фигурира в регистрите на Касата. Така, когато влезем в болница или купуваме лекарства, ние ще оставяме следа. 

 „Така всичко може да бъде проследено. Дали някъде в някоя аптека някой се опитва да прави паралелен износ с фиктивни рецепти”, каза зам.-министърът Ваньо Шарков.

 

Пациентите и бизнесът обаче засега приемат с резерви решението на здравното министерство.  

Според фармацевти затруднени ще бъдат пациентите, които не могат сами да си купят рецепта. 

„Това ще увеличи още повече опашките. В случая с хосписите, със старческите домове. Там няма роднини, там медицинските сестри обикновено получават лекарства на болните и възрастните хора. Това ще създаде голямо затруднение”, смята Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки. 

Пациентски организации твърдят, че хаос и известна нервност може да има само в началото. 

„Това е една възможност да се упражни контрол в реално време какво точно се случва на пациента”, смята Пенка Георгиева, пациентска организация „Заедно с теб".  

Също така се очаква най-сетне да бъде сложен край на проблемите с направленията за преглед при специалист. Всеки пациент ще получава поне по едно направление на месец, независимо кога отива при личния си лекар - в началото или в края на месеца. 

Държавата твърди, че така по-лесно ще контролира източва ли се Здравната каса и продават ли се лекарства под масата.