Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза 142-та годишнина от създаването на Военномедицинската служба в България като домакин на изложбата "Добрата дума лекува". Експозицията е част от Националната кампания срещу насилието над медици инициирана от Българския лекарски съюз (БЛС) и с емоционални фотографии разказва личните истории на редица пациенти, благодарни за получените грижи, отношение и втори шанс за живот от лекари от цялата страна.

"Поздравления за БЛС за инициативата, която е изключително навременна. По време на практиката си сме се сблъсквали с редица напрегнати ситуации, често пациентите и техните близки са в стрес и може да възникнат критични ситуации в общуването. Ние си дадохме сметка, че процесът е двустранен. Затова преди няколко години във ВМА медицинският и немедицинският персонал започнаха курсове с нашите психолози за овладяване на ситуации с агресивни пациенти и техни близки. И смятам, че това е верният път, когато търсим нашите грешки с пациентите, заяви при откриването на изложбата началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Той изтъкна и качеството, което отличава лекарската професия от останалите: Това е самарянското отношение към болния човек, разбирането към неговите проблеми, дори и да бъде агресивен.

По думите му ВМА трябва да бъде за пример във всичко, включително и в отношението си към пациентите.

Мутафчийски подчерта, че учат курсантите, които се обучават за военни лекари, да бъдат твърди офицери, да бъдат устойчиви на всички предизвикателства на професията и да не забравят милосърдието.

На откриването на изложбата присъстваха ръководството на БЛС и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

В нея ВМА е представена с паметната снимка на Илиян - претърпял трансплантация и ретрансплантация на черен дроб във ВМА, с неговите спасители, благодарение, на които той живее нов живот - генерал-майор проф. д-р венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, проф. Никола Владов, проф. Крум Кацаров, проф. Евелина Одисеева.