Военен самолет "Спартан" транспортира родилка в тежко състояние от Балчик в София тази сутрин.

Това се случи, след като първоначално вертолет "Дофин" от състава на авиобаза "Чайка" във Варна транспортира жената от Силистра до Балчик.

Здравният министър Асен Меджидиев благодари на Министерството на отбраната за проведената операция и адекватната реакция.

От болница "Майчин дом", където жената беше приета, съобщиха, че родилката е в крайно тежко, но стабилно състояние и в съзнание, съобщава Нова телевизия.

Тя е докарана с остра кръвозагуба и ѝ е направена операция. Директорът на лечебното заведение проф. д-р Иван Костов заяви, че е оптимист.

"Лично аз, в моята практика, не съм виждал толкова добре организирана логистика от страна на Министерството на здравеопазването и Министерството на отбраната с хеликоптер и със "Спартан". На 20-ата минута от кацането на самолета в София жената беше на операционната маса", изтъкна той.

По негови думи жената е постъпила в "Майчин дом" в много тежко, шоково състояние, с голяма кръвозагуба. Именно това е наложило да се направи операция, с подкрепата на съдови хирурзи, която е продължила три часа.

Възможно е да се стигне до нужда от кръводаряване за 38-годишната родилка. За момента обаче са осигурени достатъчни количества кръв.