От здравното министерство не разрешиха на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца да изтегли кредит, за да покрие най-належащите си задължения. Това се случи на общото събрание на акционерите, проведено в четвъртък следобед, съобщи БНР.

Форумът се проведе в заседателната зала на най-голямото лечебно заведение в областта, където дойдоха представители на всички общини. В събранието беше достигнат кворум от 94.71%, което позволи на участниците да вземат легитимни решения.

Ключово се оказа гласуването на държавата, чийто представител беше Емилия Влахова от Министерство на здравеопазването. Тя се въздържа по най-важната точка от дневния ред- за искане на кредит.

По другите две точки - предложение за увеличение на капитала на дружеството с 99 812 акции от по 10 лева всяка и промяна на капитала. Общината във Враца, представлявана от зам.-кмета Петя Долапчиева, беше "против", а управата на Мездра чрез кмета Генади Събков гласува "против" по първа и с "въздържал" се по втора точка от дневния ред. Представителят на държавата Емилия Влахова отказа коментар и напусна безмълвна общото събрание.

Изпълнителният директор Орлин Цветков каза, че ръководството на врачанската болница е било изненадано от позицията на здравното министерство.

"При гласуването държавата, която има мажоритарен дял от над 70% от собствеността, се въздържа и предложението за изтегляне на кредит между 5 и 8 000 000 лева не беше прието. Подкрепиха ни всички общини, които са част от акционерите", заяви изпълнителният директор Орлин Цветков.

Към момента задълженията на МБАЛ "Христо Ботев" са за 12.5 млн.лв. и разрешението за кредит щеше да даде глътка въздух на управата на лечебницата при неотложни разплащания.

"Ще потърсим други възможности за решение. Възможно е съвсем скоро да свикаме ново общо събрание", допълни Цветков.