Всеки ден в България умира една жена с рак на маточната шийка и се диагностицират три нови случая на заболяването. Данните са на Националния център за обществено здраве и анализи. Това съобщиха от Министерския съвет, след като кабинетът одобри Национална програма за първична профилактика на заболяването за периода 2017-2020 година.

Данните показват, че регистрираните жени с рак на маточната шийка в страната са 412,1 на 100 000 жени за 2015 г. в сравнение с 401,9 на 100 000 жени през 2014 г.

Ракът на маточната шийка е една от най-разпространените форми на рак при жените. Той е тежък социално-икономически проблем на съвременното обществено здравеопазване. Ежегодно в света се регистрират около 528 000 нови заболели и 266 000 смъртни случаи.

В Източна Европа проблемът е най-тежък, тъй като смъртността от заболяването е над два пъти по-висока в сравнение с останалите части на Европейския регион на Световната здравна организация (СЗО).

От "Дондуков 1" посочват, че в сравнителната европейска статистика, ние се нареждаме на място, близко до това на най-неблагополучните страни с трайна възходяща тенденция на показателите за заболеваемост и смъртност.

Смята се, че прилагането на Национална програма за профилактика на рака на маточната шийка е правилният път за намаляване както на заболеваемостта, така и на смъртността. Профилактичните HPV ваксини са най-новото постижение на съвременната медицина в контрола на раковите заболявания чрез средствата на ваксинопрофилактика.

Световната здравна организация, Световният алианс по ваксини и имунизации (GAVI) и Международната федерация по акушерство и гинекология (FIGO) в свои становища от 2013 г. твърдо застават зад профила на безопасност на тези ваксини. Организациите смятат, че прилагането на ваксините в световен мащаб трябва да продължи.

Данните показват, че профилактичните HPV ваксини имат над 90% ефикасност по отношение превенцията на предракови изменения и рака на маточната шийка.

От Министерския съвет припомнят, че от 2012 г. здравното министерство, НЗОК и джипитата са разработили и приложили механизъм, чрез който целеви групи от населението да бъдат обхванати с HPV ваксини. Те са осигурени с публични средства по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2012-2016 г.

Родителите имат възможност да получат достоверна медицинска информация за рака на маточната шийка и методите на профилактиката. Те могат да направят информиран избор за провеждането на имунизацията на своята дъщеря. Освен това след консултация с медицински специалист могат да изберат вида на прилаганата ваксина, осигурена с публични средства.

По този начин държавата гарантира правото на гражданите за достъпно здравно осигуряване, медицинска помощ и профилактика като не вменява задължения, а дава правото на избор на пациента.

От "Дондуков 1" подчертават, че необходимите средства за изпълнението на програмата са за сметка на утвърдения бюджет за съответната година на Министерство на здравеопазването.