Всяко пето дете в България има гръбначно заболяване. Идиопатичните сколиози при децата са 80 на сто от всички гръбначни заболявания при подрастващите, съобщава доц.Васил Яблански от болница "Токуда", пред БНР.

Това са сколиози или изкривявания на гръбнака, които са с неясна генеза, не е ясно какво ги причинява. Те са 80 процента от всички гръбначни изкривявания в детска възраст и епидемиологичните данни за това заболяване варират между 3 до 5 процента от популацията в детска възраст.
По инициатива на Сдружение "Спортен клуб Шарк" е организирано проследяване на гръбначните изкривявания при най-малките деца. Към момента основно се правят скринингови изследвания за проследяване на изкривяванията при децата от най-ранна детска възраст, в детските градини. Изследването обхваща и няколко училища.

Също така е организирана кампания, която включва спортни лагери за профилактика на тези заболявания както и при деца с увреждания, с гръбначни изкривявания и наднормено тегло, съобщават от сдружението.