Необходим е по-строг контрол при продажбата и употреба на антибиотици. Нужни са по-строги глоби за продажбата им без рецепта. Да не изписват най-скъпите възможни от лекарите само заради високата им цена.

За това се обяви отново директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в предаването "Директно" по Bulgaria on air.

Двойно повече антибиотици се използват у нас в сравнение с останала Европа

Двойно повече антибиотици се използват у нас в сравнение с останала Европа

Това призна д-р Тодор Кантарджиев

По думите му, безконтролната употреба ги прави след това неефективни за лечение. Особено опасно е това в земеделието и производството на хранителни продукти.

Вече са взети конкретни мерки от властите в ЕС. Българинът, в последно време, показва ясни сигнали, че е престанал да се самолекува, отчете Кантарджиев.

На сайта на Българската асоциация на микробиолозите може да се намери достатъчно информация по въпроса, препоръча той. Данни за резистентността се събират от 1997 година, припомни той и усилията по проблема дават резултати.

Антибиотици - само при нужда и при назначаване от лекар

Антибиотици - само при нужда и при назначаване от лекар

Злобата, завистта и гневът убиват имунните клетки

Годишно около 25 000 души в ЕС и 700 хиляди души по целия свят умират от бактерии, резистентни на антибиотици. Прогнозите са до средата на века този брой да скочи до над 10 милиона души.

Експертите все по-често призовават за умно използване на антибиотици. Те алермират, че ще ставаме все по-чести свидетели на смъртни случаи от отдавна забравени заболявания.