Закриване на Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК) и приемане на Закон за личната помощ, който регламентира по нов начин ползването на асистентската услуга от хората с увреждания, поискаха от "Център за независим живот", предаде Дарик. Това стана след като представиха анализ за удовлетвореността от политиките спрямо хората с увреждания.

Според анализа доволни хора почти няма, нито сред потребителите на услуги, нито сред администрацията, която ги предоставя.

Сегашните придобивки и помощи за хората с увреждания не гарантират правата на тези хора, твърди Митко Николов от Центъра за независим живот. Макар те да струват на държавата милиони на година, реално не помагат. Като човек в инвалидна количка, той даде за пример правото му на безплатно пътуване с БДЖ, като каза, че влаковете са недостъпни.

От организацията предлагат нов Закон за личната помощ, с европейски механизъм за предоставяне на асистентската услуга. В него няма ограничение на броя часове, които може да използва човек с увреждане, и той се определя според индивидуалните му нужди. Според тях няма да бъде на проектен принцип и няма всяка година да се кандидатства за личен асистент.

За определения брой часове всеки човек с увреждане ще разполага с бюджет и ще може да наема неограничен брой асистенти, на които да заплаща на час. Предлага се ставката да е равна на тройната ставка за час от минималната работна заплата. Спрямо сегашния й размер това означава около 7 лева на час.

Междувременно зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева заяви: "Повече не мога с лека ръка да поставям хора с увреждания под запрещение. Това за тях е своебразна гражданска смърт, която ги лишава от основни права". Това каза Мичева на Кръгла маса на тема „Новата концепция за дееспособността според Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания", която се проведе в Шумен.

По думите на зам.-министър Мичева е необходимо да се създадат мерки за подкрепа на всички нуждаещи се, като лицата с увреждания бъдат изведени от домовете за хора с психични разстройства в защитени жилища.

В закона е предвидено и уреждането на режима на хората в кома - нещо, което до момента не е правено. Предвижда се да се изисква доклад на всеки две години, който да описва психичното състояние на съответното лице. Ще се ангажира и орган по подкрепено вземане на решение, който ще се състои от кмета, социални работници и личен лекар.

Това е първата кръгла маса, която се организира по отношение на проблемите, свързани с необходимостта от промяна на Закона за лицата и семействата. Новият закон е отговор на ангажимента, поет от България през 2012 г., когато е ратифицирана Конвенцията за правата на хората с увреждания към ООН.

В България работата по новия закон, съобразен с международното право, започна преди четири години, когато Министерството на правосъдието го обяви за обществено обсъждане.

Очаква се през юни Законът да бъде обсъден в Министерския съвет.