За промяна в Спешната помощ настоява здравния министър професор Николай Петров.

Какво ще се случва със Спешната помощ, попита БСП здравния министър, който дойде в Народното събрание да обясни визията си в сферата.

Социалистите са смутени от проблемите в спешния телефон 112. Телефонът не се поддържа от 2015 г., затова ставали грешки и се работело на авариен режим.

От парламентарната трибуна професор Николай Петров заяви, че е доволен от повдигането на темата в Народното събрание и че има възможност да представи визията си.

В момента работят 27 центъра за Спешна помощ и 176 филиала, информира той. Там работят 7113 души, като основната група на заетите в спешната помощ е на възраст 35-55 години. 388 екипа работят на територията на страната.

Броят на повикванията в последните три години бележи спад, поясни министърът.

Здравният министър заяви и че от 2009 върви обновяване на апаратурата в линейките. Нови линейки се купуват през годините, като обаче през 2013-2014 има рязък спад - едва около 50 нови линейки се купуват на година. За обновяването на спешната ни помощ се работи и по европроекти.

Тази система се нуждае от промяна, категоричен е Николай Петров.

От ГЕРБ предлагат до края на октомври здравният министър да докладва пред комисията какво е свършил по двата проекта за спешната помощ. Това заяви от парламентарната трибуна шефът на Здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова.