Здравният министър проф. Николай Петров е бил изненадан от повдигнатото обвинение от прокуратурата срещу досегашния изпълнителен директор на онкологичната болница в София д-р Валентин Ангелов.

"Имах среща с него преди няколко дни. Имахме коректен колегиален разговор. Той имаше усещането, че ще се стигне до там", коментира той в сутрешния блок на БНТ.

Припомняме, че д-р Ангелов беше обвинен в безстопанственост, ощетила болницата с малко над 1,9 млн. лв.

За 2 млн. лв. разследват шефа на болницата по онкология в София

За 2 млн. лв. разследват шефа на болницата по онкология в София

Заплащани са лекарства, на цени по-високи от най-ниските договорени в една процедура

"Не мога да коментирам преди да се запозная с детайлите дали е така. Той си подаде оставката, което е достойна постъпка. Ако всичко е така - това е недопустимо", добави той.

По повод казуса с болницата в Ловеч той изтъкна, че тя действително имала много голям проблем и той веднага след встъпването си в длъжност се е заел с това. По думите му, проблемът там не бил от днес, просто днес се проявявал много тежко. Ставало въпрос, че частна структура е работила с болницата, като договорът бил неизгоден за болницата. Проблемът е ескалирал дотолкова, че дори аптеката в лечебното заведение е затворила.

"Това е практика, която е вървяла с години. Ще сезираме прокуратурата. Това, че договорът е подписан от твоя предшественик, не те прави невинен", предупреди проф. Петров настоящият директор на болницата в Ловеч.

В този смисъл той се зарече, че критерий за добър директор на болница у нас щели да бъдат разходите и който не допусне задлъжняване на болница, той щял да бъде смятан за добър управленец.

Запитан кое налага Световната здравна организация (СЗО) да ни консултира за урана във водата, проф. Николай Петров посочи, че предшественикът му на поста д-р Илко Семерджиев е писал писмо до регионалния офис на СЗО, в което иска помощ по темата. По думите на министъра, СЗО щели да ни помогнат, защото ни е нужна тяхната помощ и защото искаме препотвърждение на нашите данни.

Здравният министър увери, че ведомството вече работело по проблема с периодичното изчезване на жизненоважни медикаменти от пазара - например в началото на годината изчезнаха лекарствата за диабет, епилепсии и др. Основният проблем бил реекспортът, като сме щели да почерпим опит от Испания по този въпрос.

Решението на проблема с търговията с медицински изделия според проф. Николай Петров е повече публичност, прозрачност и отваряне.

Той отговори кратко и твърдо "да" на въпроса дали дълговете на болниците се натрупват от недофинансиране на клиничните пътеки. Според него много от пътеките не са оценени правилно и трябва да се преоценят.

"Няма идеална система на здравеопазване по света, но има добри системи, от които трябва да почерпим опит. Трябва да се направи анализ и целта е да се даде качество на разумна цена", подчерта министърът основната си цел в сектора.