Като всяка година през последния уикенд на месец март, преместихме часовниците си с един час напред и сега се настройваме към лятното часово време. Този жест, привидно безвреден, всъщност има отражение върху нашето тяло. От друга страна, идването на пролетта и по-дългите дни ни засягат като предизвиква т.нар. пролетна умора, която причинява апатия, отпадналост и раздразнителност.

Всичко това се дължи основно на факта, че часовете на излагане на светлина се увеличават и нашият вътрешен часовник се нуждае от фаза на адаптация.

Пристигането на пролетта и промяната в графика "може да предизвика дисбаланс в секрецията на някои вещества и промяна на цикъла на събуждане-сън (циркадните ритми), които повлияват на настроението ни", разкрива психологът Хесус Матос пред испанското списание Hola.

Препоръки за справяне с промяната

Снимка 346995

Източник: iStock

Пролетната умора обикновено трае между десет и петнадесет дни, в зависимост от способността ни да се адаптираме. Как можем да се справим по-лесно?

Следваме рутината

Трябва да поддържаме активен живот и да не се отдаваме на мързела. Налагането на определен график за хранене, лягане, ставане или практикуването на физически или развлекателни дейности помагат за регулиране на циркадния цикъл.

Повече триптофан

Снимка 317819

Източник: iStock

Като допълнителна помощ за справяне с умората, се препоръчва да прибягваме до продукти, богати на триптофан - аминокиселина, открита в определени храни като яйца, месо и въглехидрати. Това вещество е "предшественик" на серотонина - невротрансмитер, участващ в биохимичния баланс на мозъка и отговарящ за регулирането на нашето настроение.

Добавяме мелатонин

Снимка 333676

Източник: iStock

Мелатонинът е по-известен като хормон на съня. Това е вещество, което се секретира естествено в мозъка, когато стане тъмно, и помага на съня. Ако имаме затруднения със заспиването или поддържането на задължителната нощна почивка, може да приемаме мелатонин като добавка два часа преди лягане.

Упражнения и релаксация

Снимка 334181

Източник: iStock

Трябва да избягваме мързела и скатаването от физически упражнения, но и да не тренираме два часа преди да заспим. Не се препоръчва да лягаме веднага след вечеря. Хубаво е да практикуваме техники за релаксация като концентрация и медитация, преди да си затворим очите.

6 приложения за медитация

Инсталирай и медитирай

Най-добрите в своя клас

Приятни дейности

Снимка 329218

Източник: iStock

Радостта и забавлението ще доведат до отделяне на ендорфини, което ще осигури добро настроение за справяне с това адаптивно разстройство.

Плюс енергия

Снимка 346991

Източник: iStock

За да се справим с умората, може да приемаме и медикаменти от пчелно млечице. То се отличава с хранителния си принос, тъй като е богато на витамини от вида B и голямо количество минерали като манган, калий или желязо. Всичко това помага да се достигнат препоръчителните количества микроелементи, източниците на енергия в храната.

Така се избягва умората, имаме повече жизненост, намалява усещането за умора, увеличава се физическата и психическа активност, което стимулира и нашата естествена защита.