Свързаността на Балканите е важна, за да посрещнем новите предизвикателства от военния конфликт в Украйна. Държавите от региона можем да дадем решения, които са приложими и за Западна Европа.

Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. Той направи изявлението по време на Делфийския икономически форум в Гърция, съобщиха от пресцентъра на министерството.

По думите му, войната провокира инфлация, енергийна криза и социални напрежения, не само в региона, но и в цяла Европа. Някои от основните логистични направления се променят, вече практически не функционира Северният коридор.

Затова трябва много бързо да реагираме, с повече проекти за регионално сътрудничество в енергетиката, транспорта и цифровата свързаност, предупреди вицепремиерът.

Инициативите трябва да са подходящи за привличане и на частни инвеститори, защото не можем да разчитаме само на публични ресурси, обясни той. По думите му, в областта на транспорта, трафикът трябва да бъде насочен от пътищата към железниците. Това е и най-лесният начин да бъде следвана политиката на Европейския съюз за декарбонизация.

България действа много активно за изграждане на вертикалните връзки по направлението Север - Юг, за да бъде осигурен достъп на държавите от Северна Европа до открито море и пристанищата в Северна Гърция.

Той добави, че е много актуално развитието на т.нар. Среден коридор от Китай, Казахстан през Черно и Каспийско море към Европа. Тук България и Гърция могат да сътрудничат много добре за посрещане на идващия трафик по Средния коридор чрез проекта Sea2Sea и съвместното управление на българските пристанища на Черно море и гръцките на Средиземно море, обобщи вицепремиерът.

В рамките на дискусионния панел, съветникът на гръцкия министър-председател за енергетиката, климата, околната среда и кръговата икономика Джордж Кремлис заяви, че за Гърция е много важно България да се присъедини към Шенген. "Подкрепяме ви и работим в тази посока", добави той.