Илхам Алиев, президентът на Азербайджан - домакин на следващите преговори за климата на ООН - COP29, използва важно обръщение в петък, за да изпрати на Европа ясно послание: "Имате нужда от нашия газ!", цитира думите му "Политико".

Запасите от изкопаеми горива на страната са "дар от боговете", каза Алиев на среща на министри в Берлин в петък и, добави той, божествена помощ за Европа, докато се отказва от руските енергийни доставки.

Домакинството на Азербайджан на преговорите на COP29 през ноември привлече вниманието към неговите планове за масово разширяване на добива на природен газ. Анализ на неправителствената организация Global Witness, видян от "Политико", предполага, че плановете на страната ще генерират емисии на въглероден диоксид, равни на цялото годишно производство на Русия.

Алиев защити тази експанзия, наричайки я "отговорност" на Азербайджан да отговори на нуждите на Европа.

"Ние до голяма степен инвестираме в увеличаване на нашето производство на газ, защото Европа се нуждае от повече газ от нови източници", каза той. "Нашият петрол и газ ще са необходими още много години, включително на европейските пазари."

Алиев също така очерта как страната му въвежда зелена енергия, за да захранва своята мрежа. Това би означавало, каза той, "най-малко пет допълнителни милиарда кубически метра газ ще бъдат изнесени за Европа. Така че това всъщност е печеливша ситуация."

Анализът на Global Witness разкрива, че плановете на Азербайджан да разшири производството на природен газ с повече от една трета през следващото десетилетие ще генерират около 1,92 милиарда тона въглероден диоксид - еквивалент на всички годишни емисии на Русия. Това би поставило света с 82 процента над лимита си за изгаряне на гориво, ако иска да запази глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над нивата от прединдустриалната ера.

Шефът на ООН по климата: Имаме две години да спасим планетата

Шефът на ООН по климата: Имаме две години да спасим планетата

Глобалното затопляне се изплъзва от дневния ред на политиците

Провеждането на COP29 в страната, зависима от изкопаемите горива, идва след миналогодишната конференция в Обединените арабски емирства, друга богата на петрол нация. Обединеното кралство, което беше домакин на преговорите през 2021 г., също издаде нови лицензи за сондиране в Северно море.

Моделът предизвиква неодобрение у активисти, които искат защитниците на изкопаемите горива да бъдат отстранени от текущите преговори за климата. Напротив, Алиев не се отказа да използва срещата за климата в Берлин в петък, за да изложи аргументи за продължаващо развитие на въглеродните ресурси на страната.

"Като ръководител на страна, която е богата на изкопаеми горива, разбира се, ние ще защитим правото на тези страни да продължат инвестициите и производството", каза той.

"Петролните държави усъвършенстват една зловеща програма на COP", каза Патрик Гейли, изследовател на изкопаеми горива с Global Witness. "Точно като ОАЕ, Азербайджан планира огромно увеличение на производството на газ. Точно като ОАЕ, Азербайджан планира да легитимира своя авторитарен режим, като бъде домакин на тези глобални преговори. И точно като ОАЕ, Азербайджан изглежда е готов да използва COP, за да развие международните си бизнес връзки."

Азербайджан, която е сред най-зависимите от петрол и газ икономики в света, се очаква да получи допълнителни 40 милиарда долара преки чуждестранни инвестиции, за да увеличи износа си до 2034 г. Само през изминалата година южнокавказката страна има сключени сделки с френската TotalEnergies и Националната петролна компания на Абу Даби за увеличаване на проучванията и сондажите.

През март Алиев предупреди, че "тенденциите срещу изкопаемите горива" не трябва да спъват инвестициите и призова европейските публични банки да отменят забраните си за поддържане на инфраструктура за изкопаеми горива, за да му помогнат да разшири Южния газов коридор - 3500-километрова тръбопроводна мрежа, която доставя газ от Каспийско море до Европа. Европейската инвестиционна банка, която отпусна стотици милиони евро за изграждането на тръбопровода, е заявила пред "Политико", че няма да обмисли финансиране на неговото разширяване.

Вторият мандат на Фон Дер Лайен: Повече военна мощ, по-малко разговори за климата

Вторият мандат на Фон Дер Лайен: Повече военна мощ, по-малко разговори за климата

Лидерът на ЕК внимателно маневрира, за да се съобрази с желанията на своите поддръжници.

Газова политика

Азербайджан се смята за една от най-автократичните държави в света и режимът на Алиев гарантира, че "държавните приходи от петрол и газ" са в полза на "привилегированите елити, а не на общото население", според неотдавнашен доклад на Freedom House.

Страната също така води няколко военни конфликта със съседна Армения през последните години, включително неотдавнашна офанзива за повторно завладяване на отцепилия се регион Нагорни Карабах. След атаката Европейският парламент одобри целенасочени санкции срещу Алиев и други висши служители и призова "ЕС да намали зависимостта си от вноса на азерски газ".

Тези искания обаче не са изпълнени. Вместо това председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се застъпи за по-тесни енергийни връзки с Азербайджан, като отлетя за Баку през юли 2022 г., за да подпише споразумение за увеличаване на вноса на газ. Приветствайки страната като "решаващ енергиен партньор" за ЕС в усилията му да сложи край на зависимостта от руските изкопаеми горива, Фон дер Лайен каза, че споразумението ще доведе до износа на азербайджански газ за блока до 20 милиарда кубични метра през следващите години.

Алиев изложи планове страната да се превърне и в основен доставчик на зелена енергия за континента, със стратегически сектори като офшорна вятърна енергия и водород, които черпят инвестиции от глобални енергийни фирми.

Домакинството на конференцията, каза Алиев, е "знак на уважение на международната общност към Азербайджан, към това, което правим, включително в областта на зелената енергия".

ЕК призова за по-амбициозни мерки за енергетиката и климата

ЕК призова за по-амбициозни мерки за енергетиката и климата

Комисията има индивидуални препоръки към страните членки