Amazon, най-големият онлайн търговец в света, заяви в четвъртък, че се отказва от плановете си да построи централа в Ню Йорк.

През ноември 2018 г. компанията обяви, че ще планира да изгради нови централи в два града. Те трябваше да бъдат построени в района на Ню Йорк в Лонг Айлънд Сити и градската зона на Кристал Сити в окръг Арлингтън в Северна Вирджиния.

Amazon вече е най-скъпата компания в света

Amazon вече е най-скъпата компания в света

Изпревари Microsoft...

Тогава Amazon обеща, че във всяка от двете централи ще работят повече от 25 хил. служители, а инвестициите в тях ще бъдат 5 млрд. долара.

Изграждането на университетския университет в Ню Йорк предвиждаше държавни и градски безвъзмездни помощи на стойност около 3 млрд. долара. Това предизвика недоволство сред местните законодатели, които се противопоставиха на субсидирането на една от най-скъпите компании в света.

Amazon: Киберпонеделникът счупи рекорда за най-много продажби

Amazon: Киберпонеделникът счупи рекорда за най-много продажби

Клиентите са поръчали над 180 милиона артикула

След много размисъл, решихме да се откажем от плана за изграждане на щаб в Лонг Айлънд Сити (Куинс), се казва в прессъобщението на Amazon. За Amazon този ангажимент изисква положителни, сплотени отношения с държавните и регионалните власти, които ще подкрепят компанията в дългосрочен план.

"Въпреки факта, че според проучване на 70% от нюйоркчаните подкрепят нашите планове и инвестиции, редица държавни и местни политици дадоха да се разбере, че те се противопоставят на нашето присъствие и няма да работят с нас, за да установят вида на връзката, която се изисква за насърчаване проект ", отбелязват от компанията.

Oколо 250 млн. евро незаконни данъчни облекчения е дал Люксембург на Amazon

Oколо 250 млн. евро незаконни данъчни облекчения е дал Люксембург на Amazon

ЕК отсъди, че съгласно правилата на ЕС за държавните помощи това е незаконно

Amazon не възнамерява да възобнови процеса на дирене на нов град.

Сега централата на Amazon се намира в Сиатъл, където онлайн търговецът е най-големият работодател. Неговият персонал е 45 хил. души.

Акциите на Amazon поевтиняха с 0.5% в четвъртък.