Гръцкото правителство отмени наложените преди дни пределни цени на горивата, тъй като съдът определи като незаконна стачката, довела до техния дефицит, съобщиха от министерството на околната среда.

Припомняме, в събота гръцките власти наложиха пределни цени на горивата, за да защитят потребителите. Причината беше започналата 10-дневна стачка на митничарите и възползвалите се от това търговци, които веднага започнаха да надуват цените. Максималната продажна цена за литър безоловен А95 беше 1.643 евро в Атина, а на дизела 1.458 за литър.

Според съдебното решение обаче тази стачка, която доведе до намаляване на вноса, е абсолютно незаконна. Затова и властите са на мнение, че тази тежка мярка за държавно регулиране на цените на горивата вече е ненужна.

Заради решението на съдиите, стачкуващите митничари бяха принудени да се върнат на работа, но обявиха готовността си да обявят нова стачка. Исканията обаче ще бъдат по-различни, тъй като се опасяват, че властите отново ще се обърнат към съда.

На атинските бензиностанции недостиг на бензин не се наблюдава, но цените скочиха до установените от правителството пределни стойности и не е изключено в следващите дни да се стигне до ново увеличение.

В същото време в гръцката столица продължават конфронтациите между местните власти и общинските работници, които вече две седмици не събират боклука от улиците на 4-милионния мегаполис.

Вчера полицейските части постигнаха временно „примирие" с две групи протестиращи и това позволи в почистването на града да се включат частни сметопочистващи компании. Въпреки усилията им да разчистят улиците с булдозери, тези действия са крайно недостатъчни, за да се справят със ситуацията по атинските улици.

Властите от своя страна се обърнаха към съда с искане тази стачка също да бъде обявена за незаконна. В отговор на това протестиращите разпространиха изявление, в което се казва, че жителите на града са против намерението им да изчистят планините от боклуци и че ще продължат стачката си.

За тази седмица в Гърция са предвидени постоянни протестни акции, чиито апогей се очаква да бъде достигнат на 19-20 октомври с прекратяването на работата на всички учреждения и по-голямата част от магазините. Предвижда се и колапс в авиотранспорта.

Стачка парализира гръцките пристанища. Днес и утре ще бъде спряно движението на всички пътнически и товарни плавателни съдове. Националната федерация на моряците обяви, че най-вероятно стачката ще бъде удължена до петък.

Профсъюзите протестират срещу новите намаления на работните заплати, увеличаването на данъците и плановете на правителството да съкрати над 30 000 държавни служители.