В рамките на няколко месеца Австрия е успяла да намали зависимостта си от руския газ до 21% през септември. Според изчисления на E-Control, делът на руския внос на газ в началото на войната е 79%, но Австрия е успяла да замени доставките на газ от Русия според изявление на Министерство на опазването на климата.

Резервиран е капацитет на тръбопроводите от 40 тераватчаса (TWh) към Германия и и Италия. По този начин Австрия е в състояние да доставя газ от Норвегия, втечнен природен газ и, макар и в по-малка степен, газ от Северна Африка и Централна Азия.

"Направихме голяма крачка за откъсване от зависимостта си от руския газ. Бих искал да благодаря на всички, които помогнаха това да стане възможно, както и на доставчиците на енергия, които търсеха нови възможности", заяви министърът на опазването на климата Леонор Гевеслер, цитиран от Der Standard.

Той подчертава обаче, че все още "не сме достигнали до края на пътя" и не е постигната целта - "Ще бъдем истински свободни едва когато можем да се справим без руски газ. Работим по този въпрос, работим всеки ден на пълни обороти."