General Motors и Ford заявиха, че са близо до изпълняване на поръчката за производството на апарати за обдишване. Респираторите бяха поръчани от администрацията на Тръмп тази пролет, съобщава АП.

Много от апаратите за обдишване, сглобени от производителите на автомобили и други производители, са попаднали в запаси от правителството на САЩ, тъй като лекарите са се отказали от използването на инвазивни методи за пациенти с Covid-19.

В момента правителството разполага с 108 000 респиратори в своите складове за медицинско оборудване и 12 000 са разположени в болниците в САЩ, съобщи американският департамент по здравеопазване и човешки услуги във вторник.

GM и производителят на медицинско оборудване Ventec Life Systems са пред изпълнението на договор за доставка на 30 000 апарати за критични грижи до края на август съгласно договор на стойност 489 милиона долара с федералното правителство, заяви автопроизводителят.

GM и Ventec вече са доставили повече от 20 000 машини, заяви говорителят на GM Джим Кейн.

Ford е сглобил около 47 000 от 50 000-те респиратори, които е приел да предостави на партньора си General Electric, заяви говорителят на Ford, Рейчъл Макклири. GE има договор с правителството за $ 336 млн.

Преминаването на автомобилната индустрия в Детройт към производството на медицинско оборудване в разгара на първата вълна от коронавирус беше сравнено с годините на Втората световна война, когато от поточните линии за сглобяване на автомобили слизаха танкове и армейска техника.