Турция и Азербайджан подписаха ключово споразумение, което ще повиши обема на доставката на газ между двете страни, предаде ДПА.

Подписите под договора сложиха турският енергиен министър Танер Ялдъз и министърът на индустрията и енергетиката на Азербайджан Натик Алиев.
С него обемът на азербайджанския газ, доставян за Турция, нараства на 11 млрд. кубически метра.

Турция в момента внася 6 млрд. кубически метра газ от богатите ресурси на Азербайджан, някои от които доставя на Гърция.

Със сделката се фиксира и по-висока цена, която Турция ще плаща от сега нататък, както и таксата, която ще бъде получавана за транзита.

Подписаното споразумение е ключово за плановете да се намали зависимостта на Европа от руския природен газ.

От Набуко гас пайплайн интернешънъл реагираха веднага, приветствайки споразумението,  подписано в Анкара.

Със споразумението се определят условията за транзит на газ за Турция и Европа. "Това е една стъпка напред в правилната посока", коментира Райнхард Мичек, Изпълнителен Директор на Набуко, цитиран от пресцентъра на компанията. 

Енергийният министър на Азербайджан заяви, че страната му подкрепя проекта Набуко, чрез който ще се доставя природен газ от Централна Азия и Близкия Изток до Европа. Алиев обаче не е изразил точна позиция, дали страната му ще се присъедини към проекта.

Той е заявил само, че днешното споразумение поставя основите на по-бързата реализация на газопровода Набуко и Азербайджан е готов да допринесе за него, когато той стане реалност.

Набуко е проект за много източници и няма да разчита на един източник или доставчик за функционирането на тръбопровода, коментират в същото време от компанията.
 В района на Каспийско море е един от най-богатите на газ региони в света и има голям капацитет за износ на газ за Европа, допълват от пресцентъра на Набуко.
 
Цитират се проучвания на Еврогаз, които показват, че търсенето ще продължи да се покачва и има ясна необходимост от внос на газ в Турция и Европа.

Набуко е основен интегриран инфраструктурен проект, с 4000 километра нови тръбопроводи и изходи по маршрута, които ще създадат основата за нов транзит на газ за Европа.