Инвеститорът милиардер Уорън Бъфет не знае как или кога икономиката ще се възстанови от коронавируса, но той остава оптимист в дългосрочното бъдеще на Съединените щати. Бъфет обясни на онлайн годишната среща на Berkshire Hathaway, че няма начин да се предвиди икономическото бъдеще в момента, тъй като възможностите все още варират твърде много, съобщава АП.

"Не знаем какво точно се случва, когато доброволно изключите значителна част от вашето общество", защото това никога не е правено, коментира Бъфет,  Той каза, че може да отнеме няколко години, за да се разберат всички икономически последици от епидемията от коронавирус, но това не променя дългосрочното му виждане, защото страната е издържала на войни и депресии и преди.

Не е ясно колко дълго вирусът ще продължи да тежи на икономиката, каза Бъфет. Той каза, че все още може да има неприятни изненади от вируса и начина, по който хората реагират на него. "Имаме работа с огромно количество  неизвестни", каза Бъфет, така че предприятията и инвеститорите не могат да бъдат сигурни какво ще се случи в близко бъдеще.

Бъфет добави, че не очаква големите банки да имат значителни финансови проблеми по време на вирусна криза, тъй като те са в много по-добра форма, отколкото бяха по време на финансовата криза през 2008 г.

Бъфет и вицепрезидентът на компанията Грег Абел обсъдиха почти 50 милиарда долара загуба, за която бе съобщено в събота сутринта и големите суми пари, с които компанията разполага. Berkshire държи над 137 милиарда долара, докато Бъфет се опитва да намери големи придобивания за компанията и иска да бъде готов да издържи на всяка криза.

Анализаторът на "Едуард Джоунс" Джим Шанахан заяви, че е поразително, че Бъфет не намери никакви сделки, в които да инвестира в края на първото тримесечие. "Липсата на инвестиционна активност наистина продължава".

Бъфет каза, че компанията е продала приблизително 6,5 милиарда долара акции през април. Обясни, че е направил грешка в оценката на авиокомпаниите, затова е продал всички дялове от американски авиокомпании.

Конгломератът Berkshire е имал 11% дял в Delta Air Lines, 10% от American Airlines, 10% от Southwest Airlines и 9% от United Airlines, според годишния доклад и писмените данни на компанията. Фирмата започна да инвестира в четирите авиокомпании през 2016 г., след като години наред избягваше авиационната индустрия, пише БиБиСи.

"Взехме това решение по отношение на бизнеса с авиокомпаниите. Извадихме пари от бизнеса, дори на значителна загуба. Няма да финансираме компания, която ... където смятаме, че ще сдъвче пари в бъдеще."

Бъфет обясни, че не е правил големи сделки по време на коронавирусната криза, тъй като не е виждал такива при атрактивни условия.

Много компании са успели да заемат пари през последните два месеца, защото Федералният резерв се намеси, за да задържи движението на пазарите. "Светът се промени" заради коронавируса, добави той. 

Компания на Уорън Бъфет с 50 милиарда долара загуба

Компания на Уорън Бъфет с 50 милиарда долара загуба

Заради огромен спад в стойностите на инвестициите