Руската компания „Транснефт", начело с Николай Токарев, планира започване на преговори с българските управляващи относно проекта на петролопровода Бургас - Александруполис.

Преговорният процес трябва да стартира на 15 юли, когато се предвижда в Москва да пристигне българският вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков, информира БНР.

Припомняме, по време на среща с посланици от Европейския съюз в резиденцията на испанското посолство премиерът Бойко Борисов заяви, че се отказваме от Бургас - Александруполис.

Малко по-късно реакцията на министъра на икономиката Трайчо Трайков бе:
"Това сигурно сте го сънували. Не мога да повярвам, че го е казал."

По-късно правителствената пресслужба в официално съобщение предаде брифинга в съвсем друга светлина, отричайки дефакто казаното от Борисов, игнорирайки думите на премиера - "Включително още веднъж казах защо няма да правим Бургас-Александруполис..."

Николай Токарев изтъкна, че руската страна не е получавала официално отказ от София за участие в проекта, но подчерта, че България трябва да отчита последствията, до които ще се стигне при евентуален неин отказ от петролопровода.

Според Токарев България дължи 7 милиона долара по своята вноска в съвместното предприятие.

Той предположи, че и Гърция ще поиска да й бъдат възстановени направени от нея разходи по проекта в размер на 20 милиона долара.

Българският участник в проекта на е направил своята вноска за 2009 година в проекта, потвърди директорът на „Транс Болкан Пайплайн" Пламен Русев. По думите му става дума за сума в размер на 4.8 милиона евро.

Русев допълни, че ако се вземе политическо решение за спиране на проекта българската държава ще трябва да заплати множество обезщетения.