Плановете на Русия да разшири своята газова връзка с Германия са в противоречие с интересите на Европейския съюз и рискуват по-нататъшна дестабилизация на Украйна.
Това обявиха 10 европейски правителства в писмо до Европейската комисия, което призовава за дебат по въпроса на ниво среща на върха на лидерите на Общността, съобщава „Ройтерс”.  

Няколко европейски компании подписаха споразумение с „Газпром” през септември за разширяване на газопровода „Северен поток”, който свързва през Балтийско море Русия и Германия, заобикаляйки Украйна.

В сряда „Газпром” обяви, че спира газовите доставки за Украйна, докато Киев заяви, че може да намери по-евтини доставки от друго място.

Писмото, което е написано в четвъртък и е подписано от България, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия, посочва, че проектът за разширението на „Северен поток” трябва да бъде поставен под най-подробен регулаторен контрол и призовава за „всеобхватен дебат” на срещата на върха на ЕС през следващия месец.

„Позицията на Европейската комисия относно проекта „Северен поток II” също ще повлияе съществено на възприемането на общата външна политика и политика на сигурност на ЕС сред неговите основни съюзници и традиционни партньори”, се посочва в писмото, до което „Ройтерс” са получили достъп.

Разширението на „Северен поток” за доставката на увеличени обеми руски газ без транзитиращи страни направо на Германия може да има сериозни последици за Киев и европейските страни, се изтъква още в писмото.

"Запазването на транспортния маршрут през Украйна е стратегически интерес на ЕС като цяло, не само от гледище на енергийната сигурност, но също така укрепва стабилността на Източна Европа”, се настоява още в писмото.

ЕК иска да намали зависимостта на Общността от Русия, която доставя около една трета от енергията на ЕС.

Украйна е сигурен транзитен маршрут. Газът трябва да продължи да тече през Украйна”, посочи еврокомисарят по климатичните и енергийните въпроси Мигел Ариас Канете.