Отделни държави искат да използват в свой интерес спора между Белград и Прищина за митническите печати, който блокираше влизането на сръбска стока в Косово, с цел реализация на своята продукция, пише македонският вестник Дневник, като цитира ТАНЮГ.

Македония, Албания, България, Турция и Хърватия, както и страни от по-широкия регион, се опитват да се настанят на празното пространство, тъй като Косово може да внася много продукти, които досега идваха от вътрешността на Сърбия.

Става въпрос за жито, брашно, захар и други хранителни продукти, безалкохолни напитки, цимент и строителни материали.

Откакто косовските власти едностранно блокираха внасянето на сръбска стока на празната територия първа се опита да се „настани" България.

Миналата седмица земеделският министър Мирослав Найденов и високопоставени стопански представители от тази страна посетиха бившата югорепублика за преговори за разширяване на търговското сътрудничество. От своя страна Прищина изрази готовност за това.

Македония вече има много активно икономическо сътрудничество с Косово, което достига 320 милиона долара стокооборот.

Очаква се увеличаване на търговската размяна и с Хърватия. В Косово вече работят 120 хърватски компании.

В Албания също правят анализ на възможностите за сътрудничество с Косово.

Активно присъствие в Косово има и Турция, която от първия ден на признаването на независимостта на републиката, дойде тук с големи инвестиции и търговски проекти.