Цените на природния газ в различните страни от Европейския съюз (ЕС) през тази година са се увеличили с 6-10 пъти спрямо 2021 г. Това написа в блога си Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика.

"Цените на газа в ЕС днес са 6-10 пъти по-високи, отколкото преди година, което оказва голям натиск върху цените на електроенергията", каза той.

Русия направи много повече, за да изгради устойчивост на западните санкции, отколкото Европейският съюз, за ​​да увеличи способността си да се справя с прекъсванията в доставките на газ, написа Борел.

Той направи това изявление преди посещението си в Съединените щати, където Енергийният съвет ЕС-САЩ ще заседава в понеделник.

Борел не обвинява Русия за скъпия газ в Европа

Борел не обвинява Русия за скъпия газ в Европа

Топ дипломатът на ЕС обаче е силно разтревожен от сигналите на Москва

"През последните години Русия повиши устойчивостта си пред икономическите санкции чрез натрупване на валутни резерви, тя направи повече от нас в Европейския съюз, за да се справи с потенциалните прекъсвания в доставките на газ, писа той.

В становището си, той призовава за "спешно обмисляне на възможността за създаване на стратегически газови резерви в ЕС и съвместни покупки на газ от страните от ЕС, което се препоръчва от Европейската комисия".

ЕС ще обсъди със САЩ в понеделник намаляването на зависимостта от руския газ и доставките на американски втечнен природен газ за Европа.