ОПЕК и производителите на петрол са готови да проведат извънредно заседание и ще направят необходимото, ако настоящото намаление на добива на петрол с 1,2 милиона барела на ден не балансира пазара през следващата година, заяви енергийният министър на Обединените арабски емирства, съобщава "Ройтерс".

Суровият петрол с доставка през февруари се понижи с 6.34% или 2.89 до 42.70 долара за барел, докато мартенските договори за Брент паднаха с 6.23% или 3.37, за да се търгува при 50.73 долара за барел.

Брент падна под 53 долара за барел

Брент падна под 53 долара за барел

Инвеститорите отбелязват признаци на забавяне на световния икономически растеж

"Ами ако 1,2 милиона барела намаления не са достатъчни. Казвам ви, че ако не са, ще се срещнем и ще видим какво е достатъчно и ще го направим ", обясни Суали Мазруи и добави, че планът за намаляване на добива на нефт е добре проучен, но ако не работи, ние винаги имат правомощия в ОПЕК да свикаме извънредно заседание. Ако от нас се изисква да удължим с още шест месеца, ще го направим ... Мога да ви уверя, че удължаването няма да бъде проблем."

По-рано този месец ОПЕК, Русия и още девет производители се съгласиха да намалят комбинираната си добив на петрол с 1,2 млн. барела дневно, като делът на ОПЕК е 800 000.

Рияд допълнително намалява петролния добив от договореното с ОПЕК

Рияд допълнително намалява петролния добив от договореното с ОПЕК

Рияд ще намали добива на петрол с 322 000 барела

Въпреки че настроението в ОПЕК изглежда е тревожно страна, експерти очакват цените на петрола да се стабилизират в началото на 2019 г., след като съкращенията влязат в сила.

СиЕнБиСи съобщава, че през първото тримесечие на 2019 г. Брент може да стигне средно 65 долара за барел, през второто тримесечие да се покачи до 68 долара за барел, а в третото - до 70 долара, към момента обаче няма такива индикации.

Цената на петрола се срина до 15-месечно дъно

Цената на петрола се срина до 15-месечно дъно

Един барел американски лек суров петрол - 47,87 долара