Британецът Ангъс Дийтън, който е преподавател по икономика в университета "Принстън", печели Нобеловата награда за икономика за 2015 година (Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел), съобщиха от Нобеловия комитет.

Според представените от комитета мотиви той печели наградата за „анализите си за потреблението, бедността и благосъстоянието".

Изследванията на носителя на престижния приз помагат за трансформирането на макроикономиката, микроикономиката и икономическото развитие.

Дийтън е с британско и американско гражданство. Роден е през 1945 година в Единбург. Завършва докторат в Университета Кеймбридж през 1974 година. Професор по икономика и международни отношения в американския университет „Принстън" от 1983 година.

Наградата е учредена през 1968 г. от Шведската банка, най-старата централна банка в света (основана 1668). Въпреки че наградата не присъства в завещанието на Алфред Нобел, тя се отъждествява с Нобеловите награди и получателите й се обявяват като Нобелови лауреати на съответната церемония.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира основателят на Нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896). Носителят на Нобеловата награда получава 8 милиона шведски крони (1,2 милиона долара).

Нобеловата награда се присъжда от 1901 година.