В Русия се отчита недостиг от 30 000 лекари, съобщи председателят на Държавната дума на страната. Според последните данни, областните болници са изправени пред намален с приблизително 50% персонал в сравнение с нуждите им. Тази тенденция е нараснала от предишния ноември, когато недостигът е бил 26 500 лекари.  Това пише в ежедневния доклад на разузнаването на британското министерство на отбраната, резюме от който е публикувано в социалната медийна платформа X, известна доскоро като "Туитър".

Проблемът със липсата на лекари се дължи на преминаването им в частния сектор, както и на напусналите страната здравни специалисти. След частичната мобилизация през септември 2022 г., лекарите са били предупредени да не напускат страната, но все пак някои са избегнали мобилизацията, като са напуснали Русия.

Намаляването на броя на лекарите предизвиква повишена натовареност и още по-голям недостиг на персонал. Прогнозите показват, че броят на лекарите в Русия е намалял със 7500 през последните 15 месеца, като причините за това включват дългите работни смени и ниското заплащане.

За да се справи с този проблем, Русия започва да набира медицински персонал от африкански нации, като основна мотивация за приема е лесната валидация на квалификациите. Въпреки това, основният фокус и финансов ангажимент на страната във военния конфликт в Украйна, имат отрицателно въздействие върху различните цивилни сектори, които обслужват руското население.

Прогнозите показват, че броят на здравните специалисти в Русия ще продължи да намалява през 2024 г., като външният медицински персонал с недостатъчна проверка на квалификациите може да доведе до влошаване на здравните грижи.

Няма лекари: Детска болница в Гърция спира операциите

Няма лекари: Детска болница в Гърция спира операциите

Криза в здравеопазването