Руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в страната, съобщава ТАСС.

Мобилизационните мероприятия започват от днес. На военна служба ще бъдат призовавани само гражданите, които в момента са в резерва, и най-вече тези, които са служили във въоръжените сили, имат определени военни професии и съответен опит.

Путин обяви пред руските граждани, че е решил да подкрепи предложението на Министерството на отбраната и Генералния щаб за провеждане на частична мобилизация в Русия. Той подчерта - "частично" и обеща преди да бъдат изпратени в частите, призованите на военна служба ще преминат допълнителна военна подготовка, като се вземе предвид опитът от специална военна операция.

Коментирайки военната ситуация, Путин заяви, че линията на съприкосновение е дълга повече от 1000 километра и че руските сили се сблъскват с "цялата военна машина на колективния Запад". Въпреки това твърдението му е, че руските военни в Донецка област не атакуват "челно", а действат "стъпка по стъпка", за да сведат загубите до минимум.

В началото на телевизионното си обръщение той отново обоснова решението си да започне въоръжена инвазия в Украйна на 24 февруари. Путин сега подчерта, че Москва трябва да предприеме необходимите стъпки, за да защити своя суверенитет, тъй като Западът се стреми да "отслаби" и "унищожи" Русия, съобщава "Ройтерс".

Руският парламент затяга наказанията за престъпления, извършени по време на мобилизация
Обновена

Руският парламент затяга наказанията за престъпления, извършени по време на мобилизация

В списъка с престъпления са включени дезертьорство, увреждане на военна собственост и неподчинение

Руският президент обвини Запада, че е наредил на Украйна да подкопае мирните преговори с Москва, заявявайки, че Западът няма да бъде доволен от мирно решение на конфликта.

Путин отбеляза, че двете страни са постигнали напредък по време на разговорите в Истанбул, но украинската страна е започнала да подкопава по-нататъшните преговори, след като е получила подобни указания от Запада.

Освен това той обвини Запада в "ядрен шантаж" срещу Русия и предупреди, че Москва също има "различни оръжия за унищожение" и е готова да използва "всички налични средства", за да се защити.

Не блъфирам, закани се Путин и "онези, които се опитват да ни изнудват с ядрени оръжия, трябва да знаят, че вятърът се надига срещу тях".

Той посочи, че във Вашингтон и Брюксел има планове за преместване на военния конфликт от Украйна на територията на Русия. По негови думи някои високопоставени служители от страните от НАТО са обсъдили и възможността за използване на ядрено оръжие срещу Москва.

Руският президент обеща да създаде безопасни условия за провеждане на референдумите, насрочени вчера в четири украински области - ЛНР, ДНР, Херсон и Запорожие, въпреки че руските сили контролират само част от тези територии.

Руската държавна телевизия излъчва обръщението на президента, което бе отложено вчера по неизвестни причини.

Русия се мъчи да попълни войските си в Украйна, търси затворници като през ВСВ

Русия се мъчи да попълни войските си в Украйна, търси затворници като през ВСВ

АП: Москва обещава амнистия, но няма наплив от желаещи, а стотици войници отказват

Хронологията от последните дни:

Вчера следобед окупационните власти в четири региона на Украйна обявиха синхронно 23-27 септември за дати за провеждане на референдуми за незабавно присъединяване към Русия.

В същото време Държавната дума прие изменения в руския Наказателен кодекс, с които се въвеждат понятията "мобилизация", "военно положение" и "военно време", както и се въвеждат нови наказания за доброволно предаване, избягване на военна служба и дезертьорство. Наказателната отговорност ще се прояви и в областта на държавните поръчки за отбрана.

До този момент Кремъл е заявявал, че "в момента" не се планира мобилизация, както и че наборници не се изпращат на фронта. В началото на войната дори руският президент с нарочен указ разпореди да се разследват информации за изпращане на наборници в Украйна.

Украинската контраофанзива реално започна на 6 септември и постигна изненадващи успехи в Харковска област, като въпреки запазването на оперативно мълчание, се появяват информации и за успехи на украинските сили в Южна Украйна.

Само преди дни руският президент Владимир Путин на пресконференция в Самарканд за първи път коментира контраофанзивата и заяви, че Русия засега не е воювала с "реалната си армия" в Украйна, а е използвала само тези с договор от своите войски. Той увери и че, "не се бърза" с приключването на операцията в Украйна

Отложиха за днес речта на Путин за войната и референдумите

Отложиха за днес речта на Путин за войната и референдумите

Спекулации на медиите