Руският парламент одобри във вторник законопроект за затягане на наказанията за множество престъпления, извършени по време на военна мобилизация или бойни ситуации, съобщава агенция Ройтерс.

В списъка с престъпления са включени дезертьорство, увреждане на военна собственост и неподчинение.

Законопроектът, приет на второ и трето четене във вторник от долната камара на парламента, Думата, идва на фона на дебат в Русия за възможна мобилизация, стъпка, която може значително да ескалира конфликта в Украйна.

Русия няма да мобилизира нови сили за военната кампания в Украйна

Русия няма да мобилизира нови сили за военната кампания в Украйна

Това решение идва дни след контраофанзивата на Украйна в Харковска област

Според новото законодателство дезертирането от военна част по време на мобилизация или военно положение ще се наказва с до 10 години затвор, в сравнение с пет години по сегашния закон. Онези, които се предадат доброволно на врага, също ще бъдат изправени пред затвор до 10 години, а осъдените за грабежи могат да получат 15 години затвор.

Друга поправка въвежда присъда до 10 години затвор за онези, които откажат да отидат на бой или изпълнят заповед на офицер. Приемането на новото законодателство следва медийни съобщения, в които се твърди, че някои руски войници в Украйна са отказали да влязат в битка и са се опитали да се оттеглят от служба.