Украйна предложи да приеме неутрален статут в замяна на гаранции за сигурност по време на преговорите с Русия в Турция, съобщава "Ройтерс".

Това означава, че страната няма да се присъединява към военни съюзи или да приема военни бази, поясниха украинските преговарящи.

Предложенията ще включват също 15-годишен период на консултации относно статута на анексирания Крим, като те могат да влязат в сила само в случай на пълно прекратяване на огъня, заявиха преговарящите пред репортери в Истанбул.

Това са най-подробните и конкретни предложения, които Украйна е поставила публично до момента. Те също така предвиждат гаранции за сигурност в съответствие с член 5 НАТО относно колективната отбрана. Полша, Израел, Турция и Канада биха могли да бъдат сред потенциалните гаранти за сигурност.

Русия и Украйна преговаряха три часа
Обновена

Русия и Украйна преговаряха три часа

Разговорите продължават утре

"Ако успеем да консолидираме тези ключови разпоредби, а за нас това е най-основното, тогава Украйна действително ще бъде в състояние да задържи настоящия си статут на неядрена държава извън Алианса под формата на постоянен неутралитет", посочи преговарящият от украинска страна Александър Чали.

Няма да приемаме чужди военни бази на наша територия, нито да разполагаме военни контингенти на наша територия и няма да влизаме във военно-политически съюзи, подчерта той и допълни, че военните учения на украинска територия ще се проведат със съгласието на страните поръчители.

В настоящите украински предложения има достатъчно материал, за да се гарантира среща между украинския президент Володимир Зеленски и руския президент Владимир Путин, заявиха украинските преговарящи, добавяйки, че очакват отговора на Русия.

От своя страна руският главен преговарящ Владимир Медински обяви по време на пресконференция, че първият ден на преговорите между Украйна и Русия е бил конструктивен.

Зеленски вече не иска зона без полети и членство в НАТО

Зеленски вече не иска зона без полети и членство в НАТО

САЩ искат да дадат на Киев противокорабни ракети

Руската федерация в Истанбул получи ясно формулирана позиция от Украйна, заяви той и добави, че Русия ще предприеме "стъпки за деескалация на конфликта с Украйна". Медински подчерта, че намирането на компромис и бързата работа по договора е от съществено значение.

По негови думи среща между Путин и Зеленски може да се случи "веднага щом бъде подготвено споразумението".

Медински, цитиран от агенция Новости, посочва и че неутралитетът на Украйна включва отказ от членуване във военни съюзи, отказ от разполагане на чужди военни база и мониторинг/провеждане на учения на нейна територия с чуждестранно участие/ само при съгласие на страните-гаранти, включително и Русия. 

"В същото време Москва "не възразява срещу стремежа на Украйна да се присъедини към Европейския съюз", добави Медински.

Според ръководителя на руската делегация предложенията на украинската страна относно системата от гаранции за сигурност предполагат, че те не се отнасят за територията на Крим и Донбас. "За да се приложи статутът на неядрена държава, следва списък на държавите-гаранти, гарантиращи сигурността на Украйна. Гаранциите за сигурност не се прилагат за територията на Крим и Севастопол, т.е. Украйна се отказва от желанието си да върне Крим и Севастопол с военна сила и заявява, че това е възможно само чрез преговори. Разбира се, това по никакъв начин не съответства на нашата позиция, но Украйна е формулирала своя подход.

Медински подчерта, че гаранциите за сигурност "не се отнасят за частта от Украйна, която тя нарича отделни области на Донецка и Луганска област".

Впоследствие Министерството на отбраната на Русия обяви, че "драстично ще намали" военната активност в посока Киев и Чернигов, "за да създаде условия за диалог". Този ход дойде непосредствено след приключването на новия кръг преговори между Русия и Украйна в Турция.

Руският заместник-министър на отбраната Александър Фомин посочи, че решението е взето в светлината на "преговорите за подготовка на споразумение за неутралитета и неядрения статут на Украйна". Той също така призова Украйна да спазва Женевската конвенция за отношението към военнопленниците.

Разговорите между украинските и руските преговарящи в Истанбул отбелязаха най-значителния напредък в дискусиите досега, изтъкна на свой ред турският външен министър Мевлют Чавушоглу след приключването на преговорите.

Той заяви, че Турция приветства това двете страни да постигнат компромис и общо разбирателство по определени въпроси и изтъкна, че войната трябва да приключи възможно най-скоро.

Чавушоглу допълни, че се очаква на по-късна дата да бъдат обсъдени "по-трудни въпроси" между украинския и руския външен министър, като добави, че лидерите на двете страни ще се срещнат впоследствие.

Впоследствие турското външно министерство съобщи, че мирните преговори между Русия и Украйна в Истанбул няма да продължат втори ден. Изявлението идва, след като по-рано днес бе обявено, че е планирано преговорите да продължат два дни.

Ердоган призовава Путин да направи "почетен изход" от войната

Ердоган призовава Путин да направи "почетен изход" от войната

Опитва да го убеди да стане архитект на мира