Турският президент Реджеп Ердоган призова руския си колега Владимир Путин да направи "почетен изход" от войната в Украйна, съобщава "Мидъл ийст ай" в Истанбул.

Говорейки пред репортери в Брюксел по време на срещата на върха на НАТО, турският президент каза, че ще разговаря с Путин през уикенда, за да се опита да го убеди да прекрати боевете в Украйна.

"Ще търся начини да сложа край на този проблем, като му кажа да стане архитект на мира и да направи почетен изход", каза Ердоган пред журналистите.

Той добави, че Украйна и Русия са постигнали частично разбирателство по четири от шестте области на разногласия.

Той каза, че украинският президент Володимир Зеленски вероятно ще сложи край на кандидатурата на Украйна за членство в НАТО и ще признае руския като един от официалните езици на Украйна.

"Украйна също така изрази, че може да направи някои отстъпки по отношение на разоръжаването", каза Ердоган. "Разбира се, че не е пълно разоръжаване. Украйна също изрази положително отношение към исканията за колективна сигурност".

Турският президент каза, че основната точка на спор между двете страни е статутът на Крим и контролираните от сепаратистите региони Донбас и Луганск. "Мисля, че Зеленски направи добър ход, като предложи референдум" за тези региони, каза Ердоган.

Ердоган похвали Зеленски за "умното лидерство"

Ердоган похвали Зеленски за "умното лидерство"

Турският президент обясни защо няма да налага санкции на Русия

Поради световните санкции много международни компании и руски олигарси напуснаха Русия, като някои се озоваха в Турция.

Две супер-яхти, принадлежащи на санкционирания руски милиардер Роман Абрамович, акостираха в турските пристанища по-рано тази седмица. Истанбул също се превърна в една от основните дестинации за руснаци, бягащи от страната си.

Ердоган каза, че Турция ще приветства всякакви международни компании, които напускат Русия.

"Ние също така ще държим вратите си отворени за капиталовите групи, които биха искали да паркират своя потенциал в Турция", каза той, без да уточни дали това ще бъде руски капитал - включително този на олигарсите - който бяга от страната.

Турция многократно казва, че ще наложи само санкции на ООН, а не конкретни едностранни санкции срещу Москва. Турската икономика разчита на приходите от украински и руски туристи и тази година експертите очакват драматичен спад на пристигащите.

Ердоган обаче каза, че Турция и Русия също преговарят за начин да използват рублата и турската лира за туризъм, тъй като Путин обеща на турския лидер, че ще насърчи руснаците да пътуват до Турция.

Той добави, че Турция също не може да се откаже от отношенията си с Русия поради взаимната зависимост от енергетиката - той каза, че не може да изостави турския народ на студа и да спре турската промишлена работа, като намали вноса на руски газ.

"Ние купуваме половината от нашия газ от Русия", каза Ердоган. "Ние строим ядрена енергийна централа Аккую с Русия.

Москва: По основните въпроси в преговорите с Украйна тъпчем на едно място

Москва: По основните въпроси в преговорите с Украйна тъпчем на едно място

Сближаване на позициите имало само по второстепенните въпроси